Общинските съветници във Варна трябва да решат въпроса за собствеността на Очната болница в града, предаде БНР.

Това е необходимо, след като миналата седмица директорът д-р Руслан Тошев подаде оставка, а постът му временно пое заместник-ректорът на Медицинския университет проф. Христина Групчева.

Припомняме, в началото на март стана ясно, че медиците в Очната болница негодуват срещу условията на труд и лошото материално състояние на здравното заведение, което е собственост на Общината. Според тях липсва мениджмънт от страна на управителя на болницата.

Тогава те подадоха колективна оставка и заявиха, че ако до 7 април, когато беше крайната дата на предизвестието им, не бъдат отпуснати средства за базата, ще напуснат окончателно. Медиците все пак останаха на работа, след като директорът на лечебното заведение беше сменен.

Приеха оставката на шефа на Очната болница във Варна

Приеха оставката на шефа на Очната болница във Варна

Преди месец лекарите подадоха колективна оставка заради лошото управление на заведението

За да се намери решение на ситуацията, се проведе и извънредно заседание на Общинския съвет, на което се повдигна въпросът кой да бъде собственик на общинската болница, така че тя да получи адекватно управление.

Ректорът на Медицинския университет проф. Красимир Иванов предложи именно висшето заведение да поеме управлението на Очната болница. Той обаче посочи, че първо трябва да се направи равносметка за действителното състояние на здравното заведение, тъй като в момента дори и собственикът не е запознат с него.

По думи на проф. Иванов проф. Христина Групчева не е вписана в Търговския регистър като временно изпълняващ длъжността управител на болницата именно защото не е представен отчет за финансовото състояние на болницата.

Медиците от Очната болница във Варна с ултиматум към Общината

Медиците от Очната болница във Варна с ултиматум към Общината

Ако до 7 април не се отпуснат средства, напускат

Той обясни, че от Медицинския университет са готови да станат собственик на болницата, за да имат правно основание да инвестират в нея.

"Собствеността на Медицински университет - Варна е публична държавна собственост. С публичната държавна собственост разпоредителни сделки може да взема единствено Министерският съвет", посочи проф. Иванов и допълни, че ако предложението за прехвърляне на собствеността се приеме, ще бъде поета цялата издръжка.