Лекарите от Специализираната болница по очни болести във Варна продължават да преглеждат пациенти въпреки подадените молби за напускане с едномесечно предизвестие, предаде БНР.

Припомняме, в края на миналата седмица стана ясно, че медиците негодуват срещу условията на труд и лошото материално състояние на здравното заведение, което е собственост на Общината. Според тях липсва мениджмънт от страна на управителя на болницата.

Ако до 7 април, когато е крайната дата на предизвестието, не бъдат отпуснати средства за базата, лекарите ще напуснат. По-голямата част от персонала вече се е пренасочил към частни болници или към чужбина.

Колективна оставка подадоха лекарите от очната клиника във Варна

Колективна оставка подадоха лекарите от очната клиника във Варна

Заради течащ покрив, хигиена и остаряла апаратура

Според управителя д-р Руслан Тошев причината за случващото се е пренебрежението на община Варна към неговите докладни, с които иска средства. Той посочва, че са необходими близо 500 000 лева за ремонт на покрива и подмяна на апаратурата. Тези пари обаче не са заложени в бюджета на общината.

Общината имаше друго разбиране - че лечебните заведения трябвало да теглят заеми, обясни той и допълни, че според него не било редно в тази ситуация лечебното заведение допълнително да се товари със заеми и лихви.

Самият д-р Тошев също е готов да подаде оставка, ако Общината не вземе благоприятно за болницата решение.

Увеличават с до 40% заплатите в общинските болници

Увеличават с до 40% заплатите в общинските болници

Отпускат допълнителни 30 млн. лева за общинските и областните лечебни заведения

От своя страна зам.-управителят проф. Христина Грубчева заяви, че в здравното заведение работят млади и интелигентни лекари. Тя също е на мнение, че решението е в общината.

"Става въпрос за три неща - инфраструктура, апаратура и мениджмънт. Това са трите основни стълба, върху които може да бъде развита една болница. Една болница - това са лекарите в нея", обясни д-р Грубчева.