Медицинските служители във Филиала на Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са готови да оттеглят подадените до момента 28 оставки. Това стана ясно по време на среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с д-р Емил Николов и д-р Деян Георгиев от ФСМП и представители на гражданско движение "Събуди се" Горна Оряховица, което в момента прави граждански патрули на спешния център.

Припомняме, причината за лавината от подадени заявления за напускане беше поредният случай на агресия към медик по време на нощно дежурство миналата седмица.

Заради нападението министърът на здравеопазването сезира главния прокурор и поиска приоритетно разследване. Преди два дни пък той обеща и 24-часова физическа охрана на Филиала и увери, че новите 400 линейки, които ще бъдат доставени за модернизацията на Спешната помощ, ще бъдат оборудвани с паник-бутони.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие

Днес лекарите изказаха благодарността си към здравния министър за бързата реакция и предприетите мерки за гарантиране на сигурността им.

За година през филиала са преминали 11 600 души, а обслужените адреси са били близо 7 хиляди. Едва 30% от пациентите, на които е оказана спешна помощ, са постъпили в болница.

По време на срещата се обсъди и възможността за промяна в Наказателния кодекс по отношение на случаите на вербална и физическа агресия над медици, ефективното разходване на средствата за спешна помощ, промяна в категорията на труд за спешните медици, санкции за хората, които подават фалшиви сигнали към 112, както и липсата на кадри в системата.

Здравният министър още веднъж осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и заяви, че Министерството на здравеопазването ще реагира с всички възможни мерки при такива случаи. Кирил Ананиев благодари на целия екип на Спешното отделение в Горна Оряховица и ги увери, че държавата застава зад тях.

Посещенията на адрес да се плащат, искат лекари от Велико Търново

Посещенията на адрес да се плащат, искат лекари от Велико Търново

Мярката цели да се ограничи агресията