Гори гората в местността Камъка между село Граматиково и Малко Търново на българо-турската граница, съобщиха БНР и Флагман. Според местното издание, граничарите са задържали 17 мигранти от арабски произход, които вероятно са причинили пожара. Засега периметърът на огъня е малък, но в близост има иглолистни гори, съобщи кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Сигналът за пожара е подаден от жители на селото, които забелязали пушека. По същото време са задържани 7 души бежанци, а малко по-късно и втора група. Доброволци от цялата община се включват в гасенето на разрастващата се стихия.

Чехия подкрепя затварянето на Балканския миграционен маршрут

Чехия подкрепя затварянето на Балканския миграционен маршрут

България и Румъния в Шенген

Според местното издание, горят стотици декари иглолистни и широколистни гори. "Потресен съм от гледката, бяхме разяснили на всички възрастни хора и малкото селскостопански производители как да реагират по време на гроздобера, за да не стават пожари, но на нашествието отвън не можем да въздействаме", цитират от местното издание кметът Янчев. Той е сред първите огнеборци, пристигнали на мястото на трагедията.

Лекият вятър и 30-градусовата температура допълнително увеличават риска за разширяването на мащабите на огъня.

Според бургаското издание, огънят е запален около 7 часа сутринта от навлязлата на наша територия група чужденци, но не бил изгасен и така огънят обхванал гората в местността „Камъка“.

Пъстрогорчени искат закриване на бежанския център в селото

Пъстрогорчени искат закриване на бежанския център в селото

22% от мигрантите са без образование, 25% са с начално образование, пишат от ДАБ

"Това е местността Камъка между Малко Търново и Граматиково. В момента над 50 души участват в гасенето, и от горското, и от пожарната, и от общината, доброволци с с тупалки, с лопати, да може да се локализира пожарът. Да се надяваме, че няма да духне вятър и че времето ще бъде благосклонно, защото повече от три месеца не е капнала капчица дъжд и всичко е толкова сухо, че е достатъчно само да го духнеш и да се разпространи", каза кметът Янчев, цитиран от БНР.