Експерти от РИОСВ - София провериха на място ситуацията с дима от горящото депо за битови отпадъци край Ихтиман. Става въпрос за закритото сметище на общината, което не функционира от октомври 2016 г.

Предписан е непрекъснат контрол до пълното потушаване и преустановяване на дименето. На мястото е позиционирана е мобилна станция за измерване на качеството на атмосферния въздух. В района експерти от Изпълнителната агенция по околна среда ще извършат замерване с преносими апарати за аварийни ситуации.

Движението по АМ "Тракия" в посока Пловдив е възстановено

Движението по АМ "Тракия" в посока Пловдив е възстановено

Призовават водачите да шофират внимателно

На 28 юни от РИОСВ - София е извършена проверка, а кметът на Ихтиман е получил предписание общината да предприеме действия за превантивен контрол с цел недопускане на запалвания през летния сезон.

Ден по-късно от общината са алармирали екоинспекцията за възникнал пожар, следствие от самозапалване поради високите температури. Незабавно са били предприети действия за потушаване на пожара, който поради характера на терена няколкократно е възниквал наново. Междувременно огънят навлиза в дълбочина въпреки непрекъснатото запръстяване.

Локализиран е пожарът в Ихтиман

Локализиран е пожарът в Ихтиман

Няма как напълно да бъде потушен, тъй като гори в дълбочина, не само в повърхностния слой

Към 18 ч. на 4 юли кметът е информирал РИОСВ - София, че пожарът е потушен, но има леко остатъчно димене.