Забележителното археологическото откритие на мощите на СВ. Йоан Кръстител, които бяха намерени през миналото лято на остров Св. Карик, събудиха огромен интерес на света към Созопол като исторически център на България. Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи по случай празника на града Св. Марина.

Поглед към античния черноморски град са насочили медии като CNN и National Geographic, които са документирали събитието, сподели личността отговорна за откритието на светинята - проф. Казимир Попконстантинов, цитиран от burgasinfo.com

Проф. Попконстантинов беше удостоен със званието почетен гражданин на Созопол. Той получи почетен знак за заслуги от кмета Панайот Рейзи и от председателя на ОБС в града Красимира Германова.

„Да си почетен гражданин на град с 2621-години е чест. Мога да сравня чувството единствено с това отпреди 7 години във Виена, когато получих Хердеровата награда за изучаване на европейската култура. Ще помня и двата мига, докато очите ми са отворени", подчерта проф. Попконстантинов.

Гост на тържествата за празника на Созопол бе и ректорът на Минно-геоложкият институт - Иван Нишков. Той връчи грамота на Рейзи защото през 2013г. градът ще приеме 40-ти юбилеен Балкански Конгрес по обогатяване на полезните изкопаеми.

„Надявам се в Созопол да развием и конгресен туризъм, чрез който да удължим летния сезон. Да пребориш конкуренция, като Белград за домакинството е голяма успех", каза кметът Панайот Рейзи.

Мощите, открити при разкопки край Созопол, са на Св. Йоан Предтеча - светецът, който е предсказал появата на Исус Христос, и който го е кръстил във водите на река Йордан.