Нови данни показват, че няма опасност от замърсяване на българското крайбрежие след експлозията в петролната рафинерия в Румъния. Това уверяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Уточнява се, че анализът е направен на база компютърна симулация, която обхваща периода от 2 до 10 юли 2021 г. За този времеви период не се наблюдава навлизане на движещи се върху морската повърхност обекти в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България.

Симулацията е изготвена от "Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона" във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" (ВВМУ).

Според изображения от европейския сателит Сентинел-1А от сутринта на 3 юли в района на аварията не се наблюдават разливи.

С цел наблюдение за евентуално замърсяване на въздуха РИОСВ-Варна са позиционирали мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух в с. Дуранкулак. Първоначално измерените концентрации от станцията били значително под пределно допустимите норми. Измерванията на разположените в град Варна и град Девня автоматични измервателни станции за контрол на качеството на въздуха към 15 ч. също показвали, че всички регистрирани стойности са значително под пределната стойност на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве.

МОСВ уверява, че продължава да следи ситуацията.

Няма данни за замърсяване у нас след експлозията в Румъния

Няма данни за замърсяване у нас след експлозията в Румъния

МОСВ възложи на (ВВМУ) да извърши анализ