От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска операция" за осигуряване на безопасността на движение по пътищата в цялата страна.

Акцията е част от мерките за ограничаване на предпоставките за възникване на пътни произшествия. Засиленият контрол е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

В полицейска операцията ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите с концентрация на пътнотранспортни произшествия, пътни възли, кръстовища и основни пътни артерии. Екипите ще използват пълния набор от технически средства за контрол на скоростта и осъществяване на проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Проверките ще включват още използването на предпазните колани, техническата изправност на автомобилите, наличието на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" и др.

Стартиралата акция е безсрочна и е продължение на предприетата от МВР политика за нулева толерантност към водачите, грубо нарушаващи правилата за пътна безопасност, заявяват от МВР.