Окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, заедно с МВР и ДАНС проведоха специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями".

Извършени са процесуални действия (обиски, претърсвания и изземвания) на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура.

Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. БНР съобщава, че става въпрос за идеологическия клон на "Ал Кайда".

Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна, съобщават от пресцентъра на МВР.

Като членове на организацията в пазарджишко до момента са уличени три лица, коментира наблюдаващият прокурор по случая Нели Попова. Те са били обучени в школа в Медина, Саудитска Арабия.

Продължават претърсванията на адреси в Мадан, Рудозем и Доспат, информираха от МВР.

В гоцеделчевското село Лъжница служителите на ДАНС и на полицията са влезли в дома на местния имам Мохамед Камбер, откъдето при операция тази сутрин са иззели 5 кашона с книги, касети, дискове, списания и компютър.

По информация на БНР, над 1000 жители на селото се събраха пред дома на имама на мълчалив протест срещу акцията на ДАНС и МВР. Те са освиркаха полицейските служители при излизането им от къщата, камъни полетяха срещу автомобилите.

Според Даут Муджиев от джамийското настоятелство в селото, операцията е проведена след донос. По думите му е напълно нормлано хората да защитават водача си, защото иначе властите биха продължили по същия начин, както е било през Възродителния процес.

Кметът на Сърница, където ДАНС арестува местния имам и арабски бизнесмен, заяви, че вероятно зад цялата акция стои Недим Генджев, който се опитва да сплаши вярващите преди предстоящата конференция на мюсюлманското вероизповедание.

Фондация „Ал Уакф Ал Ислами" е учредена в гр.Айндховен-Холандия и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия.

След атентатите на 11.09.2001г. централата и е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.