Над 340 хиляди лева от междуведомствената комисия бяха отпуснати за възстановяването на 126 къщи, засегнати от опостушитнелното наводнение в Мизия преди повече от година.

По-голяма част от пострадалите от бедствието обаче нямат обезщетения, защото не могат да кандидатстват пред комисията. Припомняме, Мизия беше наводнена през лятото на 2014 година, като и до този момент последствията от бедствието не са преодоляни.

Голяма част от отпуснатите средства - над 300 хиляди лева са за укрепване на 109 жилищни постройки. Най-голямата сума е около 8 хиляди лева, а най-ниската - 800 лева.

Друга част от определеното от междуведомствената комисия - над 30 хиляди лева е за премахването на 17 къщи, които са паднали или са опасни за живеене след бедствието. 

Припомняме, че за държавна помощ, която е до размера на данъчната оценка на имота, се кандидатства само за дейности, които са разписани в индивидуален конструкторски план за засегнатия обект и след предоставяне на фактури за разходите.
Стотици пострадали в Мизия обаче нямат финансова възможност да вложат пари, за да покрият тези изисквания и затова не кандидатстват за обезщетения.