Екоактивисти излязоха на протест пред НДК с настояване да се спре унищожаването на реките.

Природозащитниците недоволстват заради решение, което се очаква да бъде прието днес в рамките на срещата на върха в София във формат ЕС - Западните Балкани.

Решението предвижда изграждането на близо 3 000 ВЕЦ-а на територията на бивша Югославия и Албания. Това обясни пред БНР Димитър Куманов от сдружение "Балканка". По думите му изграждането на тази система от централи ще навреди на развитието на реките в региона.

Европейските лидери в София
Обновена

Европейските лидери в София

Меркел, Макрон и Мей пристигнаха пеша по "Моста на влюбените"

Част от протестиращите опитаха да достигнат до периметъра около НДК, където се провежда срещата между лидерите на ЕС и държавите от Западните Балкани.

Заради засилените мерки за сигурност обаче протестиращите не бяха допуснати от униформени. Полицаите обяснили на недоволстващите, че периметърът около НДК е ограден и гражданите нямат право да протестират към момента на това място.

"Има стратегия с предвиждане на три хиляди нови ВЕЦ-а - в страните на Западните Балкани се случва преди тяхното приемане в ЕС с очевидната цел да се заобиколят строгите изисквания, които европейското законодателство налага, най-вече Рамковата директива за водите, директивите, свързани с "Натура 2000", с екологичните оценки и с ОВОС", допълни още Костадинов пред общественото радио.

Превозвачите блокират София пред лидерите на ЕС

Превозвачите блокират София пред лидерите на ЕС

Пакетът "Мобилност" е против индустрията

Стана ясно и че днес ще има и друг протест на природозащитници - в защита на Пирин. Протестът в София е предвиден за 18 часа, когато ще има и концерт в Княжевската градинка.

На недоволството гражданите ще протестират и против застрояването на родното ни Черноморие.

Протести ще има и в други градове в страната - Благоевград, Варна, Сливен. По думите на Константин Иванов от организацията "Световен фонд за дивата природа" протест за защита на Пирин ще има и в град Бристол, Великобритания.

ВАС даде ход на делото срещу промените в плана за Пирин

ВАС даде ход на делото срещу промените в плана за Пирин

В 10-дневен срок приемат писмени бележки

"В София ще има концерт, който започва на Княжевската градинка след 18.00 часа с участието на над 15 алтернативни групи, включително известни банди като "Ревю" и "Парапланер". В същото време протестите продължават и в други градове. В Благоевград се организира велопоход, в Пловдив продължава събирането на подписи под петицията в защита на Националния парк "Пирин". Протести ще има още в Сливен, във Варна и в Бристол", уточни Иванов.