Нова корабна агенция ще представлява либийския танкер "Бадр", който е със сменено име "Бдин". Новите собственици дружеството "Булгаргеомин" са сменили фирмата "Евроагент", която представляваше кораба до момента с бургаската компания "Корморан Шипинг" - собственост на Георги Митов и Радослав Загоров, съобщи БНР.

Танкерът "БАДР" се върна в пристанището на Бургас

Танкерът "БАДР" се върна в пристанището на Бургас

Гранична полиция не е установила нарушения при въвода на танкера

Днес при входяща гранична проверка на танкера е извършена смяна на моряк от екипажа, а корабът е зареден с гориво, необходимо за поддръжката на генераторите.

Припомняме, че по случая с либийския танкер се води разследване за нарушения при публичната му продажба, а либийската страна обвини България в пиратство.

На 7 януари стана ясно, че Либия е решила да задържа всички кораби, акостирали на нейни пристанища, които плават под наш флаг. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева разговаря в Брюксел със своя либийски колега Мохамед Тахер Сиала и получи уверение, че такава заповед няма.

Това предупреждение бе в отговор на замяната на либийския флаг на танкера "БАДР" с панамски и предаването на управлението на кораба на украински екипаж.

Действието е извършено от частен съдебен изпълнител. То е продиктувано от спор между българска компания и държавата Либия, Панама също е въвлечена в спора.

Действията са извършени с помощта на Българската морска администрация и граничната полиция.

Междувременно Панама алармира, че документите, свързващи кораба с панамската страна, са фалшиви. Това е причината Либия ни обвини в пиратство.

Образувани са две досъдебни производства по случая.

Историята започва от ноември 2017 г. Тогава танкерът е задържан на пристанище Бургас по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия.