Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева разговаря в Брюксел със своя либийски колега Мохамед Тахер Сиала. Двамата обсъдиха подготовката на предстоящата визита на премиера на Либия Файез Сарадж в България, съобщиха от Министерския съвет.

Либийският министър заяви изрично, че няма заповед за задържане на български кораби в либийски териториални води и че всички морски съдове под български флаг са добре дошли в техните пристанища.

Според информацията на правителството, либийският първи дипломат благодари още веднъж за бързата и своевременна реакция на българските власти по казуса с кораба "Бдин/Бадр". Министър Захариева изтъкна, че въпросът е частноправен, но българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни, каза Захариева.

Гранична полиция съдействала на пристанищните власти за либийския танкер

Гранична полиция съдействала на пристанищните власти за либийския танкер

Въвод на либийския танкер не е правен

Припомняме, на 7 януари стана ясно, че Либия е решила да задържа всички кораби, акостирали на нейни пристанища, които плават под наш флаг. Това предупреждение бе в отговор на замяната на либийския флаг на танкера "Бадр" с панамски и предаването на управлението на кораба на украински екипаж. Действието е извършено от частен съдебен изпълнител. То е продиктувано от спор между българска компания и държавата Либия, Панама също е въвлечена в спора.

Действията са извършени с помощта на Българската морска администрация и граничната полиция. Междувременно Панама алармира, че документите, свързващи кораба с панамската страна, са фалшиви. Това е причината Либия ни обвини в пиратство.

Образувани са две досъдебни производства по случая.

Едното досъдебно производство е на Окръжна прокуратура в Бургас срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев. Той бе обвинен, че е превишил правата си. Припомняме, съдебният изпълнител Колев разясни заедно със своя адвокат, че не той не се е качвал на кораба и по време на въвода не е бил в България.

Има и друго, което засяга европейска заповед за разследване относно договор за морска ипотека. Разследва се дали договорът е фалшив.

По информация на журналиста Георги Милков, историята започва от ноември 2017 г. Тогава танкерът е задържан на пристанище Бургас по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия.

От "Булгаргеомин" призовават да не се политизира казуса с либийския танкер

От "Булгаргеомин" призовават да не се политизира казуса с либийския танкер

Остава на рейд заради частно-правния спор между "Булгаргеомин" и либийските власти

Двамата министри се договориха посещението на либийския премиер у нас да бъде съпътствано от бизнесфорум. Тогава се очаква да бъде обсъдено възобновяването на българския износ. Министър Сиала прояви интерес към доставки на агнешко месо и българско кисело мляко. "Преди години у нас кацаха два самолета дневно с месо от България", каза либийският дипломат.

По време на срещата двамата министри обсъдиха и политическите процеси в Либия. Сред тях е и провеждането на избори до края на годината.

Припомняме, преди седмица българският министър-председател Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера Сарадж. Либийският премиер прие отправената от българския си колега покана. Покани за визити в страната ни са отправени и към министрите на външните и на вътрешните работи.

"Спомняме си с добро работата на много български компании в нашата страна. Трябва да възстановим връзките си на предишното ниво - заяви министър Сиала на срещата си с вицепремиера Захариева.

Той припомни, че всички стадиони в Либия са строени от български компании и са все още в отлично състояние. "Вашите работници са много трудолюбиви", каза либийският министър.

В отговор българският му колега заяви желанието си да бъдат засилени двустранните връзки, особено в областта на икономиката. "Нашите инженери и лекари играха важна роля в обществения и икономически живот на Либия", каза министър Захариева.