От Института за пътна безопасност (ИПБ) призовават новоизбраните кметове да проверят пътната безопасност на местата с концентрация на катастрофи, както и в зоните на спирки на градския транспорт, районите около училища и детски градини.

Определянето на дефицити на пътна безопасност е шанс да се вземат адекватни мерки и да се избегнат тежки катастрофи.

Според пътните експерти причината за инцидента във Варна (врязването на лека кола в четирима, които чакаха на спирка - б.р.) е на пропуски в организацията на движението.

Те смятат, че липсват конкретни политики, с които да се оказва качествена превенция над риска в зоните на спирки

Шофьор се заби в спирка във Варна и рани трима
Обновена

Шофьор се заби в спирка във Варна и рани трима

Изясняват се травмите им

Експертите на ИПБ настояват да се обезопасяват зоните на спирките в населените места. Често се нарушават правилата за това къде и как може да се поставят спирки и спирконавеси. 

Шофьорът, блъснал четирима на спирка във Варна, заспал зад волана

Шофьорът, блъснал четирима на спирка във Варна, заспал зад волана

21-годишният мъж се прибирал от нощна смяна

В град София скоро бяха идентифицирани спирки, които се намират в зоната на кръстовище, в град Крън където загинаха шест души преди по-малко от месец, в зоната на тежката катастрофа има незаконна спирка, която е обособена именно от администрацията на община Крън.

Единствената възможност, която може да доведе до обезопасяването на спирките и гарантиране на живота и здравето на хората, които са избрали да използват градския транспорт е чрез извършването на експертни проверки и изработването на конкретни мерки, пишат от ИПБ.