Два консорциума са допуснати като кандидати за строителството на завода за механично-биологична обработка на отпадъци в София

Това са "Хут-Станилов" и "Сандината - МБТ". Днес са отворени ценовите им предложения за строителството на завода, като решението на комисията в общината за окончателното класиране трябва да бъде готово до 15 юни.

За строителството кандидатстваха девет дружества, като останалите седем не са допуснати поради несъответствие на техническата и административните части от документите им, съобщи заместник-кметът Мария Бояджийска, цитирана от БНР.

Консорциумът "Хут-Станилов", който включва българското дружество "Станилов" и консорциума "Валтер-Хейлит СС", предлага цена 208 808 700 лева, с аванс до 20 процента от сумата. Годишните оперативни разходи за работа на инсталацията, посочени в предложението, са 9 427 494 лева.

Консорциумът "Садината-МБТ", който включва гръцката фирма "Хелектор" и германското дружество "Хохтийф", предлага цена 240 614 029.92 лева, с 12 процента аванс от сумата. Годишните разходи за работа на инсталацията, посочени в предложението, са 9 828 899.35 лева с условието, че те могат да се променят заради променящите се цени на електроенергията.

Един от недопуснатите кандидати - "Данеко-Валмекс Садината МБТ", ще обжалва решението, заяви представителят на компанията Атанас Жаров, който присъстваше на отварянето на предложенията.

Представителят на "Садината-МБТ" Димитрис Граматас заяви, че предложената от тях цена е по-висока заради по-качествена технология.
На това Бояджиева обясни, че според проектите за инсталациите за отпадъци, само 28 процента от генерираните отпадъци в столицата трябва да се депонират след изграждането на съоръженията.