Общинските съветници от Демократична България поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради нерешения с години проблем с детските градини в столицата. БСП също искат някой да поеме отговорност.

Според Демократична България и тази година приемът на деца е бил белязан от редица проблеми. Първо се е наложило електронната система да бъде отваряна повторно след изтичането на всички нормативни срокове, защото се оказало, че ключовата отметка е поставена на недостъпно място. Заради това над 4 000 родители не са могли да си попълнят пълноценно заявленията. Освен това след първо класиране около 10 000 деца остават без места в детските градини .

Родители на протест заради повторното отваряне на системата за детските градини в София

Родители на протест заради повторното отваряне на системата за детските градини в София

Според тях това е в разрез с всички законови права на кандидатстващите

Те припомнят, че още през 2008 г. Йорданка Фандъкова, като заместник-кмет по образованието, е подала веднъж оставка поради проблемите с детските градини. През 2009 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов е обещал, че този проблем до две години ще бъде решен.

Припомняме, критерият "уседналост" беше въведен за пръв път с решение на Столичен общински съвет през тази година и всеки родител има право да заяви както своите настоящ и постоянен адрес, така и този на детето. Едновременно с това Столична община пусна нова е-система за кандидатстване в детските градини и ясли. 

От Демократична България отбелязват, че по време на вече третия си мандат и 12 години по-късно кметът на Столична община (СО) Фандъкова все още не може да реши този казус. И дават пример, че освен некласираните хиляди деца, в конкретния случай сме свидетели и на грешки в чисто новата електронна система, платена от данъците на столичани.

Според тях кметът и администрацията за пореден път са доказали, че не разполагат с необходимия капацитет, за да решат един от най-належащите проблеми на нашия град.

Отварят пак е-системата за детските градини в София - родителите да си поправят грешките

Отварят пак е-системата за детските градини в София - родителите да си поправят грешките

Много родители не са заявили или потвърдили адрес, който да се ползва за класиране

От БСП също искат кметът на София да поеме вината за провала с детските градини. Те предлагат СО да компенсира финансово родители, за чиито деца няма места в общинските детски ясли.

По думите на Калоян Паргов е налице пълен провал в политиката на СО в тази изключително важна сфера - отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст.

Според него някой трябва да поеме отговорност за проблема с класирането в детските градини и ясли. И това трябва да е или кметът Фандъкова, или зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

По думите му това е единственият достоен начин да се понесе отговорността за липсата на равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата.

В отговор на критиките кметът на София Йорданка Фандъкова посочи строителството на детска градина в "Кръстова вада", която е в обхвата на районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов, ДБ. Според кмета там забавянето се дължи именно на работата на Павлов. Строежът на ново крило предвижда около 100 нови места.

От ДБ излязоха с категорична позиция по въпроса, припомняйки, че първият срок за завършване на детскатата градина е бил през 2018 г. - една година, преди Константин Павлов да бъде избран за районен кмет. Това е проект от 2015 г., обжалван до 2017 г., започнат през 2018 г. и спрян за 250 дни между средата на 2018 и началото на 2019 г. - време, в което районът се управлява именно от ГЕРБ. Допълнително в края на срока са открити пропуски в проекта и са се наложили допълнителни дейности, с огромна документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за обществени поръчки и т.н. Днес вече проектът е на финалната си права. Помещенията са напълно завършени, на двора са изградени детските площадки, има озеленяване, а днес предстои да бъде монтирана и платформа за хора с увреждания.

"От "Демократична България" намираме опита на кмета Фандъкова да отклони вниманието с несъществуващ проблем с тази детска градина за бягство от отговор на въпроса за оставката ѝ. Оставка, която ние поискахме заради провала с обновената система за прием в детските градини, която се оказа не удобство, а препятствие пред няколко хиляди родители. Оставка, която поискахме и защото за 10 хиляди деца и тази година не се намери място в общинските заведения и това вече е хронично състояние", заявяват в позиция от ДБ.