Асен Асенов Историческият музей в Свищов няма да плаща 40 000 лева мито, за да вземе пристигналите от Полша 73 археологически находки от римския град Нове, съобщи БНР.

Директорът на Агенция Митници Асен Асенов е разрешил антиките на стойност 116 000 долара да бъдат върнати на музея, без заплащане на сумата.

Припомняме, че налогът бе начислен във вторник от митницата в Свищов, защото археологическите находки са били изнесени от България за повече от три години.

Според закона за митниците след този срок те са загубили характера си на местна стока и заради това подлежат на обмитяване.
Същият закон обаче позволява при особени обстоятелства директорът на митниците да удължи срока на временния износ, в резултат на което налогът отпада.
Именно тази клауза Асен Асенов е приложил, като е взел предвид, че историческите ценности са били седем години в Полша, за да бъдат реставрирани, консервирани, както и за да популяризират културата ни.

Археологическите находки са изнесени по договор с музея в град Познан.

Сега, след като са отново на българската територия, ценните находки ще бъдат представени в постоянна експозиция в римския град Нове край Свищов, където са били намерени при съвместни българо-полски археологически експедиции.