Заради надигания на настилката на няколко места около релсите на новоремонтираната столична улица "Граф Игнатиев" фирмата-изпълнител ще бъде глобена с 279 хил. лв.

Информацията съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалната мрежа Фейсбук. Поредният дефект е установен от служители на общината през уикенда, но бдителни граждани бяха пуснали снимки в социалните мрежи малко по-рано. Според общинарите, причината е температурно разширение около напречните отводнители.

Дефекти по Графа няма да се отстраняват, само глоба за строителя

Дефекти по Графа няма да се отстраняват, само глоба за строителя

Неравности, различни фуги, по-малко озеленяване по Графа, но си остава така

"На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители - затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента. Релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите, не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения", пише Фандъкова.

За да се поправи и този дефект кметицата твърди, че е поискала проектантите да дадат решение, а изпълнителят на проекта да го направи за своя сметка в рамките гаранцията на обекта. Над половин милион лева е общият размер на санкциите, които съм наложила до момента за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" (зона 2), пише Фандъкова.

Тя припомня, че за ремонта в Зона 4 е отказала да приеме обекта с Акт 15. Докато фирмата да коригира дефекти по първия етап - градините "Кристал" и "Св. Кл. Охридски" тя няма право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече, се казва в поста на кметицата.

Симеон Славчев настоява Фандъкова да поеме отговорност за "Графа"

Симеон Славчев настоява Фандъкова да поеме отговорност за "Графа"

Той е поискал и информация от прокуратурата за разследването на ремонта

От общината обжалват две решения по програма "Региони растеж" за наложени санкции от 5% за двете зони. Санкциите били заради: "завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, с които искаме фирмите-участници да разполагат и недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията".

Ивиците за ориентир по Графа завършват в стена, алармира общинар

Ивиците за ориентир по Графа завършват в стена, алармира общинар

Симеон Славчев предлага да има карта на достъпните места за хората с увреждания

Един от мотивите на столична община по този казус е, че Управляващият орган, който налага санкциите на общината, не е отчел фактът, че поръчката е минала през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки. От Агенцията за обществени поръчки (АОП) са заявили, че няма установени несъответствия с изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Мнението на администраторите на програмата е, че е имало конкуренция за тези процедури и няма отстранени участници.