"Г-жа Фандъкова трябва лично да поеме политическата отговорност за Графа." Това пише в съобщение до медиите общински съветник от "Политическа група 5" Симеон Славчев.

В тази връзка той е поискал от прокуратурата да информира до къде е стигнало разследването за ремонтите по "Графа".

Славчев припомня, че през октомври 2018 от "Политическа група 5" първи са поискали оставката на тогавашния зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев заради промяна на договора за "Граф Игнатиев", която първоначално бе отказана от кмета на Столична общината, но след самосезирането на прокуратурата и повдигнатите срещу Крусев обвинения, тя бе принудена да я поиска и да я приеме.

По думите му от този момент кметът Йорданка Фандъкова е заявила ясно позицията си, че поема лично "Графа".

"Време е вината да бъда поета лично от нея", категоричен е Симеон Славчев.

Дефекти по Графа няма да се отстраняват, само глоба за строителя

Дефекти по Графа няма да се отстраняват, само глоба за строителя

Неравности, различни фуги, по-малко озеленяване по Графа, но си остава така

Общинският съветник посочва, че 10 дни след окончателното приключване на ремонта част от настилката около трамвайните релси при новоремонтирания пл. "Славейков" и при кръстовището с улица "Иван Шишман" се е надигнала, а плочките са счупени.

Славчев отбелязва, че още при откриването Фандъкова е уведомена за дефектите по "Графа", но тогава заявила, че дефектите няма да бъдат ремонтирани, защото не пречели на цялостното движение.

За това Столичната община наложила глоба от само 109 хил. лв. на "Джи Пи Груп".

По този повод Славчев подчертава, че гаранцията на ремонта на улица "Граф Игнатиев" е 8 години, а той струвал на данъкоплатците над 24 млн. лв.

Проверяват дали всички дефекти по "Графа" са отстранени

Проверяват дали всички дефекти по "Графа" са отстранени

До месец връщат пейката на Славейкови и книжния пазар

Той припомня още, че заедно с колегата си Иван Велков през март са поискали от Фандъкова да даде категорични отговори дали общината е давала съгласие да се изкореняват дърветата по "Графа", колко дървета са били "временно" отстранени и какво е състоянието им след приключването на ремонта.

Според отговора на кмета на Столична община тя не е давала указания, не е издавала разрешителни и няма информация за изкореняване и последващо връщане на дървета по "Граф Игнатиев", а за нарушенията е наложила символична глоба от 57 000лв.

Във връзка с това, председателят на ПП МИР Симеон Славчев, поискал оставката на столичния кмет и добавя, че това е най-малкото, което Фандъкова дължи на столичани. "Сега е готово, но е некачествено, а резултатът от безобразния ремонт на "Граф Игнатиев", който премина през всички фази на абсурда, тепърва ще се развива с пълна пара", изтъква общинският съветник.

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

След 237 дни закъснение

По-рано стана ясно, че МРРБ е глобило общината с над 1,5 млн. лв. заради установени нередности в обществените поръчки за ремонти в централната част на града.

По думите на Славчев "Близо 800 хил. лв. е наложената глоба за проблемите около изпълнението на "Графа", като подчертава, че това е с близо 700 хил. лв. повече отколкото Фандъкова е поискала от изпълнителите на ремонта. Той е категоричен, че разликата ще я платят данъкоплатците.

Според Славчев е недопустимо и противозаконно спечелена обществена поръчка с одобрен проект да се подменя в движение.

"Управление на принципа "проба-грешка" стана запазена марка за ГЕРБ, подчертава Славчев.

Търговци съдят Столична община заради ремонта на "Графа"

Търговци съдят Столична община заради ремонта на "Графа"

Удълженият ремонт довел обекти до фалит

Първият по-сериозен проблем с ремонта на "Графа" беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси. Оказа се, че фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

Драма възникна и около поставянето на ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Оказа се обаче, че и те не са функционални, тъй като предизвикаха редица инциденти с пешеходци.

В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките" и получи сериозни контузии.

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт
Обновена

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт

Санкция за забавяне обаче няма да има

След този инцидент от "Пирогов" съобщиха, че това е поредният пострадал от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, след като се спъна в каменния блок.

Дни по-късно пореден човек се препъна в гранитните блокчета покрай трасето на трамвая. Той падна и се наложи граждани да му се притекат на помощ.Това стана само няколко часа, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че "перките" ще бъдат сменени.

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба - той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Перките на Графа взимат още жертви

Перките на Графа взимат още жертви

Поредните петна кръв от абсурдните трамвайни ограничители. #HUBAVOE