Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) още циркулира при диви прасета в област Плевен, но не и при домашните. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен д-р Иван Йорданов на заседание на Областната епизоотична комисия, цитиран от "24 часа". 

Почти месец - от 29 октомври досега, няма регистрирани нови огнища в домашните стопанства в региона. В същото време има ново огнище при дивите прасета, уточни той. 

До 75 лв. плащат за храната на Източнобалканска свиня

До 75 лв. плащат за храната на Източнобалканска свиня

ДФЗ приема документи за помощ на животни от Източнобалканска свиня

Лабораторните проби от отстреляно прасе в района на ловната дружинка на село Николаево са показали наличие на заразата. Предприети са допълнителни мерки за ограничаване разпространението на вируса в 200-километрова зона - ловът е забранен, но има разрешение за претърсване на трупове на животни.

Има регистриран нов случай на нарушение в лично стопанство в село Ясен. Нарушението е, че се отглеждат три домашни прасета, а в този карантинен период това е забранено. На стопанина е издаден акт за административно нарушение и е даден срок до днес да заколи животните. Ако това не се случи, те ще бъдат евтаназирани и загробени.

От областната дирекция за безопасност на храните продължава проверките за случаи, в които стопани отглеждат прасета в дворовете си преди Коледа.

От БАБХ има предупреждение хората да не населват личните си стопанства, защото се очаква нова национална наредба с правилата и критериите, които ще определят кога и как ще може да се отглеждат отново прасета в така наречените задни дворове.

В Плевенско досега са установени 12 огнища, където са умъртвени всички домашни животни. 

Оставиха стопани от Ямболско без обезщетения за африканската чума

Оставиха стопани от Ямболско без обезщетения за африканската чума

Помощта от 300 лв. е отказана на 68 души

До края на годината всички кметове, дори и в селища, където не е установен вирус на АЧС, трябва да определят подходящи места за загробване на евентуално заразени животни. Вирусът затихва през зимата.

Регистрирани са случаи на африканска чума при диви свине (АЧС) в горско стопанство "Преслав", в района на ДЛРС "Патлейна" и в землището на село Сушина, община Върбица, обясни директорът на РДГ "Шумен" инж. Емил Гелов. По негова заповед се ограничава достъпът до горските територии в двата района.

"В района на село Сушина ловна дружинка е отстреляла диви прасета, две от които дават положителен резултат за АЧС. Другото огнище е в района на Държавния ловностопански район "Патлейна" - там при проведен лов има отстреляни диви прасета, едното от които дава положителна проба за АЧС", поясни инж. Гелов.

Ограничава се и достъпът до горски територии в обхвата на ДГС "Преслав" - ДЛРС "Патлейна" и в землището на село Сушина, община Върбица за срок от 30 дни.

"И двете огнища са далеч от всякакви пътища, по които се движат транспортни средства или туристи", поясни инж. Емил Гелов. По думите му там се извършва само горскостопанска, дърводобивна и ловностопанска дейности. 

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

260 животни от породата са умъртвени заради заразата

Припомняме, бившият зам.-земеделски министър и депутат от Бюрхан Абазов заяви, че свинете се заразяват чрез фуражи и е нелогично разпространението на заразата.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

На 31 юли 2019 г. стана ясно, че са положителни пробите във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново - петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта. Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.