77 снегопочистващи машини разпръскват смеси срещу заледяване на пътните платна в София, съобщават от общината. Обработките са започнали от 4.00 часа през нощта в планинските райони като Витоша и Панчарево. 

С почистването на града са ангажирани екипи на фирмите по снегопочистването, Столичният инспекторат и екипи на звеното за аварийно-спасителни дейности.  В момента се работи в районите Витоша, Панчарево, Овча купел, Люлин, Връбница, Нови Искър, Банкя.

От общината поясняват, че приоритетно се обработват улици и булеварди, по които се движи общественият градски транспорт, Южната дъга на Околовръстен път, както и основни улици в районите на София, опасни и стръмни участъци, мостове. 

Градският транспорт се движи нормално по маршрутите си. 

Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи в събота
Обновена

Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи в събота

Ще има преспи и навявания

От местната администрация напомнят на гражданите, че за днес за София е обявен оранжев код за опасно време заради обилни снеговалежи. Очаква се да се образува снежна покривка между 15 и 20 сантиметра и да духа силен вятър.

Затова хората на Фандъкова призовават шофьорите да излизат само с автомобили, които са оборудвани за движение при зимни условия. Съветват ги да карат със съобразена скорост и да спазват дистанция. Същите съвети отравят и от пътната агенция и МВР.

Местните власти предупреждават, че ако е необходимо, е възможно отделни участъци от столичните улици и булеварди да бъдат затворени за движение. Това може да се наложи, за да бъдат обработени и почистени от снега пътните платна.

Оранжев код за днес е в сила за 8 области на страната. Това са Кюстендил, Перник, София, София област, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

За други 13 области е обявен жълт код заради обилни снеговалежи. Това са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Стара Загора.