Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска има свои лични причини да подаде оставка. Така кметът на столицата Йорданка Фандъкова обясни новината за подадената вчера оставка от Бояджийска.

Фандъкова заяви, че са водени разговори с Бояджийска, като лично се е опитала да я разубеди.

Кметът припомни основни, по думите й, заслуги на Бояджийска, която е работила повече от 10 години за София. Тя е човек, който остави много добри резултати в Столичната община, които рядко се постигат, посочи кметът.

Фандъкова отрече Мария Бояджийска да е подала оставка заради проблеми в работата на столичния завод за боклук. Според нея Бояджийска е реализирала успешно проекта по ОП "Околна среда" с изграждането на три инсталации за отпадъци. Фандъкова припомни, че с това се е сложило край на кризата с боклука.

Уволнили шефа на завода за боклук заради инцидент с работник

Уволнили шефа на завода за боклук заради инцидент с работник

Фандъкова е разпоредила проверка на условията на труд

"Това е човекът, който беше начело на цялостната промяна в политика на Столичната община по отношение на битовите отпадъци", подчерта кметът Фандъкова.

Също така Бояджийска подпомогнала кметът Бойко Борисов да прекрати монопола върху почистването на София.

Общински съветници искат отчет от Фандъкова за завода за боклук

Общински съветници искат отчет от Фандъкова за завода за боклук

Съмняват се, че работи според техническите изисквания

Мария Бояджийска реконструира множество паркове и градини и промени напълно облика на София в положително отношение, посочи Фандъкова.

Благодаря й лично, вярвам че ще можем да разчитаме на нея, за да се включи в работата по някои от бъдещите проекти на София. Тя има опита и капацитета, надявам се малко да си почине, това е тежка сфера с огромен натиск, заяви още кметът.

Мария Бояджийска ще бъде заместена в Столичната община от заместник-кметовете Дончо Барбалов и Ралица Стоянова.

Несериозно звучат личните мотиви за оставката на заместник-кмета по екология Мария Бояджийска и то след смъртен случай в завода за боклук, уволнение на директора и съмнения за проблеми в технологичния цикъл. Оставката на Бояджийска не решава проблемите в завода, заяви пред журналисти в Столичния общински съвет общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

Преди броени дни Калоян Паргов и заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова внесаха питане до кмета Фандъкова за начина, по който се експлоатира завода.
Най-важният въпрос според тях е свързан с това дали заводът за механично биологично третиране работи според техническите изисквания на одобрената проектна документация и дали са на лице проблеми с експлоатацията и постигането на зададените по проекта параметри на рециклирани и депонирани отпадъци.

От БСП искат да знаят дали количеството депонирани отпадъци надвишава заложените в проекта. Защото целта на този завод не е да бъдат депонирани, а да бъдат рециклирани отпадъците, категоричен е Калоян Паргов. Според него проблемите, свързани със завода за отпадъци са отпреди шест-седем години и са свързани с неговото проектиране, финансиране, смяна на изпълнители, скандали с ЕК.

Паргов е на мнение, че сметоизвозването се оскъпява. Плащаме най-скъпо в цяла Европа за сметоизвозване - около 90 - 100 евро за тон. В Прага и Мюнхен цената е около 40-50 евро на тон.

Според Паргов с доброволното подаване на оставка от Мария Бояджийска и с размяната на благодарности с кмета Фандъкова проблемът не се решава. Очакваме сериозен анализ и отговори, защото това е в интерес на целия град, настоява Калоян Паргов.