Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира новото оборудване на Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

От 23 точки веднъж на ден се получава информация за състоянието на реките. Десет нови точки ще бъдат монтирани на различни станции. Аварийната дирекция вече разполага с кран, нов багер и машина, която улеснява екипите при полагането на диги.

Новата техника е предоставена от Столична община както на служителите на дирекцията, така и за доброволческия отряд. Сред съвременните технологии са системи предупреждение за нивата на речните корита.

Няма опасност за населението от преливане на реки и язовири

Няма опасност за населението от преливане на реки и язовири

Не се очаква снеготопенето в следващите дни да се окаже проблем

Четири екипа от общо 40 души дежурят с обходи на рискови участъци и координират дейността и на всички останали служби като Столичен инспекторат, Дирекция по околна среда, районните кметове, както и със Столична пожарна безопасност и "Напоителни системи София".

Три аварийни спасителни автомобили са мобилизирани да работят денонощно. За миналата година дирекцията е получила 1800 сигнала, в които почти всички сили са мобилизирани.

Опасност от повишаване нивата на язовирите в 9 области на Югоизточна България

Опасност от повишаване нивата на язовирите в 9 области на Югоизточна България

Следят системите за ранно предупреждение

"Достатъчни са ни екипите, достатъчно оборудване с цялата комуникация, която разполагаме", заяви директорът инж. Красимир Димитров. "Идеята е да помагаме на всички хора, които имат нужда от нас", допълни той.

Според Фандъкова при евентуално сериозно снеготопене няма да има рискове за хората. "Превенцията за мен е ключова задача особено в тези сезони", допълни тя и изтъкна, че нивата на четирите главни реки на територията на столицата се наблюдават денонощно.

Според столичния кмет лошата координация на дейностите създава големи трудности за реализацията дори на проекти, за които общината има финансиране. Тези проблеми от миналото вече не съществуват, увери Фандъкова.

Тя успокои, че към момента няма рискове за речните корита и язовирите. Оптимизмът й се базира и на метеорологичните прогнози.

НЕК гарантира за състоянието на язовирите, които стопанисва

НЕК гарантира за състоянието на язовирите, които стопанисва

Всичко е точно и изправно, уверява Петкова

Предстои ремонт на участъка от лявата дига на река Лесновска. За проекта са осигурени 1 млн. и 50 000 лева.

Над 1,7 млн. лева от общинския бюджет са заложени за почистване на 70 км речни корита.