От международната екоорганизация Световен фонд на дивата природа - WWF призовават за защита на европейския Закон, който регулира намесата на човека във водните басейни - Рамковата директива за водите на Европа. В следващите месеци предстои преразглеждане на Рамковата директива за водите на Европа, т. нар. европейски закон за водите.

Това се случва за първи път в последните 19 години и сега ЕК дава право на всеки европейски гражданин да участва в нейното обсъждане. В тази връзка всеки от нас може да гласува за закон, упражняващ по-силен контрол върху човешката намеса на сайта sosrivers.bg до 4 март, призовават от WWF.

Това е най-добрият шанс да защитим живота в българските реки - в следващите близо 20 години няма да имаме друга такава. възможност.

Замърсяване и болести тровят Босилеградско и региона

Замърсяване и болести тровят Босилеградско и региона

Очаквайте дъждове от живак и арсен и в София, притеснена жителка на Кюстендил

Според проучване на Световния фонд на дивата природа (WWF) в България няма нито една жива река. На практика това означава, че няма река, която да не страда, поотделно или с притоците си, от замърсяване, от пресъхване, от прегради, които да спират миграцията на видовете в нея, от копаене за инертни материали или от канализиране.

Тяхната теза се потвърждава и от воблер - примамка за хищни риби, който реагира на промените във водната среда като истинска риба. Температурата на водата, течението, степента на замърсяване - всички тези фактори могат да влияят на поведението на примамката. Този 3D-принтиран воблер показва бъдещето на риболова, твърдят производителите.

В замърсената и променена заради дейността на хората вода, изкуствената примамка се разтваря се и от него остава само кост.

Първият "напълно адаптивен към средата" воблер е част от кампанията на WWF "Спаси реките". Целта е да се обърне внимание върху проблемите на сладководните басейни в България.

Река Драговищица е чиста, успокоява Нено Димов

Река Драговищица е чиста, успокоява Нено Димов

По думите му няма наличие на тежки метали

Замърсяването на подпочвените води, бетонирането на коритата на реките, ускоряването на течението им, големият брой водно-електрически централи, които пречат на миграцията на рибата вече имат реални последици върху живота в българските реки, информират от международната екоорганизация.

Според информация от кампанията "Спаси реките", има 60% по-малко риба в Дунав и притоците му за последните 20 години.

В българските реки има 4 изчезнали и 46 застрашени вида риби. Част от причините са увеличения брой на водно-електрическите централи - при съществуващи 270 ВЕЦ-а на общо 325 реки, са издадени разрешителни за още 200.

Изходът, според организацията е да се гласува закон за засилване контрола върху човешката намеса в реките.

Водата край Босилеград е замърсена с тежки метали, местните излизат на протест

Водата край Босилеград е замърсена с тежки метали, местните излизат на протест

Животните отказвали да пият от водата

Воблерът се състои от две части - неразтворима кост и разтворимо "тяло" на рибката. Произведен е от поливинил алкохол (PVA) и Polylactide (PLA). PVA е нетоксичен и разтворим във вода материал. PLА или Polylactide е здрава органична пластмаса, която не се рони и е известна като най-екологичния материал за 3D прототипиране. PLА е произведен от царевица и е напълно биоразградим.