Разград посреща гости от всички континенти за започващия в града панаир на киселото мляко и съпътстващия го фестивал на народните традиции и художествените занаяти, съобщава БНР.

10-то издание на празника се открива в 12 часа днес и ще продължи три дни.

Удостоени с международни отличия родни производители на млечни продукти и майсторки на домашно квасено кисело мляко от капанските села край Разград ще представят своя продукция на панаира на киселото мляко.

С информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони ще се представи и Министерството на земеделието и храните, а близо 100 занаятчии от цялата страна и чуждестранни гости ще се включат във фестивала на народните традиции и художествените занаяти.

Жителите на областния град също могат да участват в панаирните изяви чрез уличната фотоизложба „Разградчани разказват за своя фестивал" или на откритите сцени „Ритмите на Лудогорието" и „Надиграване".

По време на панаира на киселото мялко в Разград ще бъдат организирани изложби и дегустации на млечни продукти и специалитети, кулинарни конкурси и състезания, а през трите фестивални вечери градът ще бъде сцена на дефилета и концерти на фолклорни състави от Сърбия, Мексико, Русия, Колумбия, Кипър, Италия, Индонезия, Канада, Турция и Унгария.

През първата фестивална вечер по традиция ще бъде избрана тазгодишната кралица на панаира.