Там (Катуница - бел.ред.) етническо напрежение няма. Там проблемът е персонален, свързан с фамилията на Рашкови, но виждаме от вчерашния и днешния ден, че тези протести вече носят етнически елементи.

Това коментира президентът Георги Първанов след среща в ОД на МВР-Пловдив, на която присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов и ръководството на пловдивската дирекция на полицията.

Целта на срещата е да покажем, че държавните институции са единни в това да не се допуска етническо напрежение, допълни държавният глава.

Той обаче е притеснен от лозунги, които по думите му звучат доста крайно.

Въпреки това президентът бе категоричен, че държавата е в състояние да защити интереса на гражданите и в никакъв случай не бива да се допускат случаи на саморазправа.

На въпрос на БТА как ще се реагира на това, че Кирил Рашков продължава да отправя закани към граждани, Георги Първанов каза, че ако Рашков продължава с тези провокационни изказвания, ще понесе цялата строгост на закона.

Според Първанов полицията се справила с размириците в Катуница вчера.

Той обаче заяви, че споделя оценката на министър-председателя за действията й по време на първите ексцесии в селото. Там се действаше мудно и можеше да се реагира много по-адекватно, отбеляза Първанов.

Аз разбирам, че чувствата на хората на място за справедливост са накърнени, но действително органите на реда трябва да спазват правилата, да спазват законите, коментира държавният глава.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов благодари на президента за срещата с всички институции и съобщи, че полицията в Пловдив разследва 20 души, един от които е Кирил Рашков.

Междувременно от главна прокуратура потвърдиха, че в началото на септември съвместно с органите на НАП е била разработена проверка на необяснимото богатство на определен кръг лица, сред които и фамилията на цар Киро. След приключване на финансовите ревизии, резултатите ще бъдат докладвани на съответната прокуратура.

Във връзка с възникналото напрежение и появилите се сведения на  граждани за осъществяване на протекции от страна на държавата, е разпоредено на инспектората на ВКП, проверка на преписките, свързани с Кирил Рашков и неговото семейство, допълват от там.

По-рано в Пловдив бе създаден кризисен щаб за недопускане на ексцесии в кварталите с етническо население, съобщи изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Александър Долев. Структурата ще действа при пълна координация между отделните институции, набелязани са и мероприятия за недопускане на протести и ексцесии в кварталите Столипиново и Аджисан махала.

Той допълни, че до този момент община Пловдив не е издала разрешение за провеждане на протеста на площад „Съединение", който е обявен в социалните мрежи.
Долев заяви, че не е имало разрешение за снощното мероприятие.

Умишлено не се намесихме, за да не се нагнетява напрежение. Във всички квартали в Пловдив вече е спокойно, коментира още изпълняващият длъжността кмет.

По-късно президентът се отправи към Катуница, където се срещна първо с кмета Лиляна Петкова, а след това и с жители на селото. Пред тях той още веднъж увери, че след приключване на финансовата проверка срещу Кирил Рашков и фамилията му, законът ще бъде приложен в цялата му строгост.

Малко по-късно към президента се присъедини министър-председателят Бойко Борисов. Двамата запалиха свещ в църквата "Свети Никола" в памет на двете починали момчета, след това те поднесоха лично съболезнования и на бащата на 17-годишния Павел, чието погребение е днес следобед.