Пътят Смолян - Мадан ще остане затворен четири-пет и дори шест месеца. Това се препоръчва в доклада на експертите, внесен вчера в Агенция "Пътна инфраструктура".

Нов път осигурява свързаност на селата, засегнати от срутищото Смолян - Мадан. Това заяви директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, който лично поддържа връзка с областния управител на Смолян и засегнатите от срутището кметове на населени места.

Инж. Дончо Атанасов изрази надежда следващата седмица новият път, който свързва откъснатите села, да бъде асфалтиран и обезопасен. Осигурени са автобуси, които да се движат регулярно до областния център. Изграждането на обходния път през село Влахово е единствената алтернатива към настоящия момент.

До 10 дни е готов обходният път при свлачището край Смолян, увери Нанков

До 10 дни е готов обходният път при свлачището край Смолян, увери Нанков

Пътят ще бъде около 1.4 км и ще струва 500 000 лв.

Според доклада на доц. д-р Стефчо Стойнев, ръководител на експертната група и ръководител на катедра Хидрология и инженерна геология, е необходимо Агенция "Пътна инфраструктура" да изчака процеса на затихване на срутищото, което е с големина общо 30-35 декера. По думите му взетото решение да се направи обходен път през село Влахово е навременно и правилно, тъй като ремонтът на пътя, който е част от републиканската пътна мрежа, изисква да се демонтират и водопровода и далекопроводи с високо напрежение. Припомняме обаче, че огромното срутище отново се активизира вчера, 19 март.

"Ние смятаме, че дейностите по възстановителните работи изискват затваряне на пътя за четири - пет, може и шест месеца". По думите му на този етап не е допустимо разчистването на пътя и осигуряването на преминаването върху него, тъй като падналите скални блокове действат контрафорсно и имат роля да задържат скалния пакет, който се намира нагоре. Доц. Стефчо Стойнев предупреди, че разчистването на пътя ще наруши баланса и се рискува цялото количество скални маси да се озове на пътя и в река Черна.

Свлачището между Смолян и Мадан отряза достъпа до 11 села

Свлачището между Смолян и Мадан отряза достъпа до 11 села

Кметовете настояват пътят да се разчисти възможно най-бързо

Дончо Атанасов информира, че днес областният управител и кметът на Смолян ще проведат среща с кметовете на всички села, засегнати от прекъсването на главния път.

"Продължаваме ускорено да обследваме срутищото. Предстои геодезично заснемане, а от утре започва и геологията в този цял участък", заяви още инж. Атанасов. Той увери, че всички институции работят в пълен синхрон. "Аз лично ръководя укрепването на срутищото", каза още шефът на АПИ.

1 млрд. лв. са необходими за укрепването на свлачищата в страната

1 млрд. лв. са необходими за укрепването на свлачищата в страната

Наличните средства няма да стигнат само за свлачището в Смолян