Две фирми „Сантел инженеринг" и „Нюартдизайн" предлагат изграждане на пешеходна зона с площад в квартал „Лозенец" върху метростанция 11.

Според архитект Димитър Димитров от „Нюартдизайн" за реализацията е необходимо да се промени проектът за метрото.

В рамките на предвидените 32 млн. лв. може да бъде създадена уникална пешеходна зона с площад, транспортен тунел между булевард „Джеймс Баучер" и улица „Елин връх", двойно повече подземни паркинги.

Това е възможно да се случи, без да се спират строителните дейности, чрез преосмисляне и преработка на проекта, като ще се копае по-малко, ще се спести от бетон и арматура, което ще освободи средства.

Димитров каза, че 6 пъти са писали на столичния кмет Йорданка Фандъкова и изрази недоумение защо все още нямат отговор. Според него тя препраща предложението до зам.-кмета по транспорта и до главния архитект на София и там нещата потъват.

Председателят на Сдружение за защита на район Лозенец заяви, че си заслужава да бъде утвърдена същинската част на проекта - предложението за пешеходна зона. Сдружението обаче има резерви по някои други елементи на проекта, като например изграждането на 2 сгради с височината на Енергопроект и опасността от унищожаване на зелени площи.

Не подкрепяме и смятаме за недопустимо строителството на многофункционална концертна зала, категорични са от сдружението.
Освен че тя ще натовари територията, в непосредствена близост до нея вече съществуват два големи обществени центъра, които я обезсмислят - НДК и Сити центъра, посочват още от сдружението.

Като неудачно те определиха и предложеното място за амфитеатър в двора на техникума и настояват за запазването на двора за спортна дейност на учениците и живущите.

Според Димитър Димитров идеята е до сградата на Енергопроект да се реализира липсващата концертна зала в София. Той съобщи още, че се предвижда облекчаване на трафика и на междублоковите пространства, тъй като освен тунел ще има 5 етажа подземни паркинги.

Над единия паркинг например може да се изгради нов търговски комплекс и нова жилищна сграда с повече от 100 апартамента, посочи архитект Димитров.