Напрежението в Пловдив ескалира и ще има протестни действия срещу приемане на софийски боклук.

За това предупредиха общински съветници от управляващата коалиция на Пловдив.

Според тях правителството на ГЕРБ води целенасочена политика на геноцид към пловдивчани, а градът се превърнал в боклукчийско кошче на София.

По думите на Николай Радев, председател на групата съветници на Коалиция за Пловдив, правителството не е изпълнило поетите ангажименти за приетите вече 100 хиляди тона боклук и не е платило дължимите пари за това.

Пловдивските общински съветници са против и това, че част от парите са дадени на община Раковски. Това, според пловдивчани, е в разрез с постигнатите договорености.

Основен мотив на съветниците да се иска отмяна на решението за приемане на нови бали смет е, че община Пловдив не приема направената екологична оценка за капацитета на сметището край Цалапица.

Според представителите на ведомството на министър Нона Караджова капациетета на сметището е 300 000 тона, което прави възможно приемането на софийските бали. Според общинските проучвания обаче, свободният обем е само от 120 000 тона, което не предполага депониране на още столични бали.

Николай Радев е категоричен, че ако се изчерпи капацитетът на цалапишкото сметище, това означава в един момент община Пловдив да преработва сметта в Шишманци, а това ще е три пъти по-скъпо и ще се отрази на джоба на пловдивчани.

Ако все пак община Пловдив се задължи с Министерско постановление да приеме 30-те хиляди тона софийски боклук, то тогава ще търсят всякакви законови механизми, за да бъдат защитени интересите на гражданите, обясни Слави Георгиев от ВМРС- НИЕ.

На извънредната сесия ще бъде гласувано и създаване на специална комисия с представители на всички политически сили в местния парламент, които да проведат преговорите относно софийските бали с правителството.