Сигнал за заровени химически вещества вдигна на крак полицията и екоинспекцията в Русе. Ямата, в която са хвърлени варели и чували с тежка миризма, се намира в частен имот край града. При проверката са открити и препарати за растителна защита, съобщи "България он еър".

Силна миризма на тежки химикали е накарала хората, които работят в района на "Хиподрума" в Русе, да сигнализират в екоинспекцията в града.

"Подаваме сигнали. Вчера се установи, че зад нашия имот е изкопан трап и вътре се изхвърлят химикали и други вещества", каза служителят Анелия Георгиева.

Инспекторите идват на място заедно с полиция, гражданска защита и ДАНС. В имота, отдаден под наем, са намерени 50 варела с неясна субстанция. Наемателят ги изхвърлил в ямата и я запръстил, тъй като дъждовете овлажнили химикалите.

"Това е вещество за добиване на цветни метали. Разтваря се, не е отровно", обясни наемателят на имота Веселин Василев.

"Няма документ за произход. За състава не можем да бъдем категорични дали е това, което господинът обявява", уточни началникът на отдел РИОСВ в Русе Нели Атанасова.

Според Василев проблемът не са неговите варели, а складираните от години в съседство пестициди.

"Има сигнали, има протоколи, съставени от РИОСВ. Никой не идва да вземе ДДТ-то", сподели наемателят Веселин Василев.

Тепърва ще се изяснява чии са пестицидите. Но за заровените химикали ще има санкции. Проверката по случая продължава и в следващите дни.