Пожарът, който възникна снощи в района на Кресненското дефиле, е овладян. Това заяви пред БНР заместник-кметът на Кресна Валентин Стоичков.

По думите на Стоичков пожарът е овладян напълно и днес в района няма да е необходимо да се предприемат допълнителни действия.

Горски пожар избухна в Кресненското дефиле

Горски пожар избухна в Кресненското дефиле

Близо до мястото, което беше изпепелено през миналото лято…

"Щетите не са много, пожарът е овладян бързо и явно е в района на стария пожар, който беше миналата година", уточни зам.-кметът.

Той предполага, че най-вероятно пожарът е възникнал от електропроводен стълб. "По трасето на високото напрежение, някаква искра може би е възпламенила, което е източник на пожара", допълни Стоичков.

Припомняме, вчера, 12 юни, малко преди 18 часа беше подаден сигнал за възникнал горски пожар в района на Кресненското дефиле, около село Стара Кресна. На същото място през миналата 2017 година избухна най-силният горски пожар в България за годината.

Агенцията по горите стартира информационна кампания срещу горски пожари

Агенцията по горите стартира информационна кампания срещу горски пожари

Вкарват в затвора за предизвикването на сериозни пожари

След подадения сигнал към мястото на природното бедствие се насочили няколко екипи на пожарната, както и служителите на близките горски стопанства.

По първоначална информация при пожара са засегнати не повече от 3 до 5 декара смесена гора.

Още снощи началникът на областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Пармаков уточни, че периметърът на пожара е ограничен и няма опасност той да се разрасне.

През нощта на мястото останаха дежурни екипи за наблюдение.

Засадиха 6 500 дръвчета в Стара Кресна

Засадиха 6 500 дръвчета в Стара Кресна

Най-големият горски пожар за 2017 г. унищожи 17 000 дка смесени гори

Припомняме, при горските пожари в района на Стара Кресна през 2017 година бяха унищожени 17 000 дка смесени гори. Изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов обяви, че пожарът над Кресна е най-големият горски пожар у нас за 2017 година. По думите му е взето решение да се предприеме 5-годишна програма за залесяването на всички пострадали при пожара гори.

Тази година Агенцията по горите организира голяма информационна кампания с цел превенция на горските пожари в страната.

От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна
Обновена

От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна

Задържан е 30-годишен кравар