Трябва да се използват всички обходни маршрути за тежкотоварни автомобили, защото така натовареността на трафика ще се разпредели равномерно.Такава е позицията на Камарата на автомобилните превозвачи в България относно недоволството на хората от Берковица срещу предстоящия ремонт на пътя между Мездра и Лютидол, който налага алтернативен маршрут.

Най-вероятно движението ще се отклони през прохода Петрохан, което предизвика недоволството на живущите в района, които определят това решение като неправилно и настояват да се избере друг маршрут, през който временно да се отклони движението на тежкотоварните автомобили. Днес, 14 юни, е обявен протест срещу предвидените промени в движенито.

Превозвачите определят предстоящият протест в Берковица като неконструктивен диалог и опит за политизиране на тема, която е болезнена за живущите и за пътуващите. Ескалацията на напрежението няма да ускори ремонта или да построи несъществуващ алтернативен маршрут. 

Ремонтират пътна отсечка от алтернативния маршрут за обхода при Ребърково

Ремонтират пътна отсечка от алтернативния маршрут за обхода при Ребърково

Ремонтът се предприема заради забавеното пускане на движението по път I-1 между Мездра и Лютидол

Превозвачите посочва, че на провелата се преди няколко дни на МРРБ, АПИ и кметове на засегнати райони, всички са се убедили около това, че "всяка страна трябва да изтърпи временни неудобства".

Този ремонт е труден и заради това е и много бавен. Той вгорчава живота на хиляди хора ежедневно и изправя едни срещу други хората, които искат да живеят нормално, срещу хората, които искат да работят нормално - две права, които имаме по Конституция, пише още в позицията на превозвачите.

Те апелират живущите в засегнатите райони да проявят търпения, защото в крайна сметка "всички искаме да имаме нормални, европейски и безопасни пътища. Превозвачите сме първите по веригата и най-потърпевши от лошото състояние на пътната инфраструктура. А следващите потърпевши са всички потребители, защото цената на лошия път и на обиколния маршрут се плаща на касата в магазина", категорични са от Камарата.

Припомняме, че пътят между Мездра и Лютидол беше спрян през юни месец миналата година. Причината беше модернизацията на първокласния път, като той беше пуснат отново към края на февруари тази година. Още тогава от АПИ предупредиха, че той отново ще бъде затворен.

В началото на април жителите и местната власт в Берковица се обявиха против пренасочването на тировете през прохода Петрохан заради предстоящия ремонт. Кметът Радослав Найденов е категоричен, че е това решение не е добро и работещо и обясни, че трафикът през летния сезон се увеличава неимоверно, защото румънци и сърби  пътуват през Петрохан за Гърция.

На 10 юни се проведе работна среща между МРРБ, АПИ, кметове и превозвачи, на която бяха обсъдени възможните алтернативи. Предлаганите обходни маршрути ще бъдат обсъдени с МВР, след което ще бъде взето и окончателното решение за тях. Предвижда се те да бъдат въведени от следващия понеделник - 17 юни.

Втори ремонт затваря пътя между Мездра и Лютидол

Втори ремонт затваря пътя между Мездра и Лютидол

Мисли се обходен маршрут