Сметището в град Дупница гори от няколко седмици, съобщава БНТ. Пожарът замърсява въздуха в града - хората се оплакват от непрестанната задушлива миризма. По думите на местни жители лошата миризма се усещала и при консумацията на вода в града.

Депото е запълнило капацитета си отдавна. Поради липса на алтернативно депо обаче сметището продължава да се използва както за отпадъците от Дупница, така и за боклука от съседните села.

Община Дупница е застрашена от криза с боклука

Община Дупница е застрашена от криза с боклука

Няма къде да транспортира отпадъците

Сметището не може да бъде изгасено, защото тлеело непрекъснато, заради липсата на сепарираща инсталация. По думите на директора на Дирекция Околна среда, транспорт и сигурност в община Дупница Мая Спасова в сметището се получават гнилостни процеси, вследствие на които се отделя метан, който засилва разпалването на боклуците.

В същото време проектът за изграждането на ново депо край Джерман е в начална фаза. Очаква се новото сметище да не е готово до края на годината, до когато Община Дупница има правото да използва сегашното сметище. Към момента общината търси къде да изхвърля отпадъците от 6 общини в област Кюстендил.

Джерманци се събират срещу строеж на сметище до домовете им

Джерманци се събират срещу строеж на сметище до домовете им

Заканват се с блокаж на АМ "Струма"

Зам.-кметът на община Дупница Красимир Георгиев е обяснил, е ако не бъде осигурен договор с отговарящи депа в района, входираните за европейско финансиране проекти за сепариране и компостиране на отпадъците ще отпаднат. Другата опция била да се намери решение за период около година и половина, докато се изгради докрай депото край Джерман.

Всички общини, към които Дупница се е обърнала за помощ, са отказали. В случай, че решение не бъде намерено до края на годината, ще се наложи държавата да прецени къде общината да извозва отпадъците.

Ако няма нови протести, депото в Джерман трябва да е готово през 2019 година.