Сградата на читалище "Светлина-1861" ще се възстанови и ще се използва само за културна дейност. Това заяви министърът на културата Боил Банов при посещението си в град Шипка, информираха от неговото ведомство.

Преди промяната на статута в паметник на културата и промяна на собствеността, държавата няма правни основания да финансира читалището, уточни Банов.

Той разгледа състоянието на сградата и разговаря с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова. Банов се видя и с областния управител на Стара Загора Гергана Микова и главния архитект на община Казанлък архитект Георги Стоев.

Министерство на културата не е отговорно за читалището в Шипка

Министерство на културата не е отговорно за читалището в Шипка

Читалището в Шипка е уникално и има нужда от ремонт

Възстановяването на сградата трябва да е законосъобразно и необратимо. Започва процедура за обявяването й за паметник на културата, обясни министърът на културата. Със статут на паметник на културата ще може да се кандидатства за финансиране по различни програми на МК и от европейски фондове.

Така ще може сградата да има специален охранителен режим, според който ще може да се използва само за културни цели и няма да разрешава застрояването наоколо с големи сгради.

Очаква се на следващо заседание на общинския съвет (ОС) собствеността на сградата от частна общинска да бъде променена на публична общинска. Предвижда се и конструктивно обследване. Ангажимент за това е поела кметът на Казанлък Галина Стоянова.

След това настоятелството на читалището ще може да обяви дарителска сметка, за да се подпомогне възстановяването на сградата.

Според министър Банов сериозният ремонт може да започне едва след март месец догодина, като дотогава ще се направи необходимото да се предпази сградата от тежките метеорологични условия през зимата. Необходими ще са поне 3 млн. лв. за цялостния ремонт на читалището, съобщи Банов.