Десетки се събраха във Велико Търново, за да подкрепят протеста срещу поскъпването на горивата в областта. По думите на протестиращите цените на бензина и дизела в града са необосновано по-високи, отколкото в други части на страната. Те заподозряха картел и призоваха за бойкот на големите вериги, съобщи бТВ.

За Нова година: Рекорден скок в цените на горивата

За Нова година: Рекорден скок в цените на горивата

Кои са факторите, които влияят на цената?

Над 200 души протестираха във Велико Търново срещу поскъпването на горивата. В старата столица дизелът и бензинът се продават с 30 стотинки по-скъпо, отколкото в околните градове.

"Ще продължим със законови стъпки, със сезиране на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителя и ако това не даде ефект, тогава вече ще има продължение на протестните действия", каза пред БНР един от протестиращите.

Според него определени собственици на бензиностанции изкуствено са завишили цените, в резултат на което и за бизнес цели, и на гражданите се налага да се ходят до други градове в областта за зареждане.

Справка показва, че за месец цената на основните горива се е повишила с 11 до 13 стотинки на литър. За година ръстът е с 30 ст., сочат данните от портала "Фюело".

Те сочат още, че в Хасково горивата сега са най-евтини, а най-скъпи са в Монтана. В икономически най-бедния Северозападен регион шофьорите недоволстват, припомня бТВ.

Внезапни проверки на бензиностанции в страната

Внезапни проверки на бензиностанции в страната

40 служители на ДАМТН проверяват обекти с мобилни лаборатории

В Хасково се радват на малко по-ниски цени.

Ето и сравнението: Ако една десетгодишна лека кола тръгне от София за Бургас, човек, заредил бензин в различни райони на страната, ще изхарчи различни суми за път. С бензин от Хасковско пътят ще излезе 71 лв. и 68 ст. А с гориво, купено в Монтана - с 3 лв. повече.

Въвеждат екостикер на горивата

Въвеждат екостикер на горивата

Показателите отчитат съдържание на сяра, пепел и влажност

В рамките на годината разликата може да стигне и стотици лева.

"Откровено конкуренцията налага дори в рамките на една верига различни цени в различните градове. А защо в различните градове цените са различни, отново въпрос на логистика, на конкуренция, транспортни разстояния, начин на доставка, затова", обяснява изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Скок в цените на бензина няма да изненада Каролев

Скок в цените на бензина няма да изненада Каролев

В България горивата продължават да са на най-ниските цени в ЕС

Според петролната и газова асоциация цените на горивата в България са едни от най-ниските в Европейския съюз. По техни данни петролът е поскъпнал със 17%, а горивата средно с 5%.