Напрежението в хората е много голямо, може би нетърпимостта към тези инциденти и този етнически проблем е в пика си".

Това коментира пред радио „Дарик" Симон Милков, който е един от свидетелите на мелето между българи и роми в събота вечер в столичния квартал „Орландовци".

По думите му в днешния протест имало и хора, които провокирали мирните протестиращи:

„Напрежението е ескалирало до такава степен, че нещата стават неконтролируеми, има и провокатори. Но да не изместваме същината на проблема. Футболните фенове също са български граждани, може би са искали да окажат подкрепа, но не трябва по този начин да се изразява подкрепа - с бой не се решава проблемът. Аз лично видях как набиха децата на един циганин тази вечер, не мога да го възприема за нормално, не съм дошъл да бия деца. Опитвам се да спра хората, които опитват да правят това, а те скачат и срещу мен".

Имаше заплахи към нас от роми, че ние, които сме давали интервюта и сме говорили за инцидента в събота, ще „изчезнем" и сме „поръчани" вече. Нека не правим проблема още по-голям, защото агитките ще си тръгнат, но ние оставаме в квартала. Нека бъдем разумни и граждани, които се ръководят от българските закони. Това, което не правят циганите, нека ние да го правим, защото иначе противоречим на всичко, за което говорим сега. Етническият проблем е нещо много страшно, като пожара е - веднъж запали ли се, ако не се овладее, изпепелява всичко около себе си", добави Милков.

Малко преди 23 часа от МВР съобщиха, че ситуацията в столичния кв. „Орландовци" се успокоява.

Там продължават да са сили на полицията и жандармерията.

Няма сериозно пострадали граждани. Още един е задържан във връзка с вчерашния случай, който провокира напрежение. Така към момента арестуваните са общо трима.

На място са главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Полицията призовава гражданите да се приберат по домовете си и да запазят спокойствие.