Ремонтите по АМ "Струма" приключват предсрочно. Фирмата, която укрепва повредения след пожара през лятото мост край Дупница, обещава да приключи с ремонтните дейности месец по-рано от предвиденото и за 8 декември, движението по магистралата да бъде възстановено, съобщава БНТ.

В неделя, 17 ноември също предсрочно, приключва и другият ремонт на магистралата в района на 46-и километър край радомирското село Долна Диканя.

Трети месец движението по магистрала "Струма" край Дупница е затруднено, след като на 16 август пожар повреди конструкцията на моста и двете платна в посока Кулата бяха затворени. Ремонтът започна в края на октомври, а повечето от повредените носещи колони на съоръжението вече са готови.

Укрепиха 13 от повредените колони от пожара на моста край Дупница

Укрепиха 13 от повредените колони от пожара на моста край Дупница

Остава да бъде завършена още една

Зам.-изпълнителният директор на фирмата-изпълнител Момчил Алексиев обяснява, че всяка колона е увредена в различна степен и съответно са взети различни мерки.

Крайният срок за приключване на ремонта е 4 януари, но от фирмата-изпълнител обещават да приключат дейностите още в началото на декември.

Прогнозната стойност на проекта е един милион и осемстотин хиляди лева. От Пътната агенция ще търсят тези средства от собственика на депото за вторични суровини по съдебен път.

Инж. Юлияна Божилова, директор на ОПУ-Кюстендил пояснява, че периодично правят проверки и констативни протоколи за почистване на пространството, което е до съоръжението.

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Собственикът Кольо Илиев е с гаранция от 5 000 лв.

Припомняме, голям пожар в пункта доведе до увреждането на самото съоръжение, вследствие на което магистралата беше затворена.

На 14 август Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара. След това от АПИ съобщиха, че ще проверяват и други сметища под мостове заради пожара край Дупница.

На 19 август стана ясно, че с две обвинения и гаранция от 5000 лв. се е сдобил собственикът на пункта за вторични суровини, който изгоря под виадукта на магистрала "Струма.

На 23 септември започна ремонт на моста на "Струма". Тогава стана ясно, че ремонтът ще продължи до Коледа и ще струва 1.86 милиона лева.

Започна ремонтът на моста на АМ "Струма" край Дупница

Започна ремонтът на моста на АМ "Струма" край Дупница

Той ще струва 1,86 млн. лв.