Разчистването на отломките от срутилата се фасада на мола в Благоевград ще започне след приключването на огледите на сградата, които текат и в момента. Това заяви пред БНТ областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Предстои да станат ясни и причините довели до инцидента.
Засега са възприети две възможности - фасадата на сградата се е сринала заради силния вятър или заради некачествени строителни дейности.

По думите на Михайлов разчистването на отломките е ангажимент на фирмата концесионер.

Към момента районът около мола е обезопасен и не се допуска преминаването на граждани.

Припомняме, при инцидента нямаше пострадали хора.

Силният вятър събори фасадата на мол в Благоевград
Обновена

Силният вятър събори фасадата на мол в Благоевград

Към момента няма данни за пострадали хора

Сградата на бившия ГУМ в Благоевград беше напълно ремонтирана през 2014 година, когато беше пусната отново в експлоатация. Сградата е отдадена на концесия за срок от 25 години.

Фасадата на търговския център е базирана на 3D графики, различни по обем и цвят, които през нощта светят. Именно те паднаха вчера при силния вятър, допълват от обществената телевизия.

В търговския център се помещават около 15 магазина. През нощта екипи са извършили оглед за възникнали пожари или тлеещи огнища, тъй като свидетели са разказали, че имало силна миризма на горящи кабели.

Снимка 379993

Източник: БГНЕС

В тази връзка областният управител допълни, че голяма част от кабелите, които са захранвали светещите панели, са скъсани. Поради това е спряно електроподаването в цялата сграда, така че да не възникне пожар.

Дежурни екипи ще останат на място, тъй като има реална опасност и останалата част от фасадата на сградата да падне.

Силните ветрове започнаха, множество сигнали за изкоренени дървета в страната
Обновена

Силните ветрове започнаха, множество сигнали за изкоренени дървета в страната

Периодични пориви в Пазарджик със скорост около 105 км/ч

Случаят коментира кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. По думите му в конкретния случай трябва да се търси експертиза, отговорността щяла да бъде разпределена между проектантите и изпълнителите на ремонтните дейности.

На въпрос дали може да става въпрос за некачествено строителство Камбитов отговори, че не може да твърди такова нещо. "Аз не мога да твърдя, но щом има вятър около 90 километра в час мисля, че не е чак толкова силен и не би трябвало да има такива последствия", заяви градоначалникът.
По данни на дежурния синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН към 18 часа вчера, 24 септември, когато се срина и фасадата на мола, скоростта на вятъра в Благоевград е била около 60 км/ч.

Обектът е застрахован, а от общината казаха, че нямат ангажимент за поддържането му.

Над 450 сигнала за пожари и спасителни дейности са подадени в понеделник
Обновена

Над 450 сигнала за пожари и спасителни дейности са подадени в понеделник

Главен комисар Николов коментира, че най-тежко е било в Монтана

Междувременно единият от концесионерите на мола Георги Тозев заяви, че не помни дали по договора, сключен със строителите на фасадата, има дадена гаранция за това, което са извършили. Тозев заяви, че фирмата, която е изградила фасадата, е "Комфорт партнър", а архитект е бил Илиан Илиев.

Тозев заяви и че ще се изчакат експертните констатации относно причините за сриването на фасадата на сградата, за да се прецени дали да се търси отговорност от фирмата строител.

Стана ясно и че ще се проведе среща между фирмата строител, проектантите, общината и фирмата, която стопанисва сградата.