"Дунав мост" няма да бъде затварян по време на предстоящия основен ремонт. Това заяви областният управител на Русе Драгомир Драганов, цитиран от Нова телевизия.

Думите му бяха опровержение на информация от румънски медии.

Драганов поясни, че нещата ще се случват по същия начин, както при ремонта на асфалтовата настилка между 10 и 14 юни, т.е. ще се затварят единствено и само определени участъци в едната лента на съоръжението, като леките коли и камиони ще преминават двупосочно в другата лента. Движението ще се регулира от светофарни уредби

Той посочи, че по време на ремонтните дейности между 10 и 14 юни не е имало проблеми с пропускателната способност на моста - през него са преминавали същия брой леки и товарни автомобили, както преди реконструкцията.

АПИ подготвя "Дунав мост" за основен ремонт

АПИ подготвя "Дунав мост" за основен ремонт

Пределната цена е около 21 млн. лв.

Драганов предупреди, че е наложително ремонтът на "Дунав мост" да започне веднага, защото съоръжението е крайно амортизирано в българския участък. По негови думи, ако обновяването започне евентуално през септември тази година, това ще доведе до удължаване на ремонтните дейности до 2026 г., включително и през летния сезон тогава.

"По-добре е да започнем навреме ремонта, защото през 2026 г. очакваме още по-голям трафик през мостовото съоръжение", посочи областният управител.

Той е на мнение, че няма да има толкова големи задръствания, каквито е имало по време на ремонта от румънска страна преди около десет години.

Завърши аварийният ремонт на Дунав мост-Русе

Завърши аварийният ремонт на Дунав мост-Русе

Подготвя се и основният ремонт