Лятото - пясъка и морето, зимата - комините в небето. Заради политическата обстановка всичко ще се преекспонира и екопроблемите ще започнат да се използват с политически цели, както е и било досега. Това са очакванията на министър Емил Димитров - Ревизоро, който предупреди в студиото на БНТ, че водната криза, която е от 3 години, изобщо не е приключила.

Вчера е официализирано решението да се работи по три язовира. Димитров има думата на премиера Борисов, че решението за това ще мине и през Министерски съвет. Ревизоро "поправи" обаче думите на премиера за изграждането на три нови язовира. Няма да се изграждат нови, а ще се използват три изоставени язовира.

Ревизоро: Политическа обстановка е като язовирите - бързопроменяща се

Ревизоро: Политическа обстановка е като язовирите - бързопроменяща се

Екоминистърът е притеснен за язовирите в Източна България

Емил Димитров предупреди, че следващата година ще е трудна, тъй като кризата не е приключила, а и очаква на много места заради предстоящите избори да има отново чисто политически обструкции срещу ограничаването на ползването на водата. Иначе Димитров още с първия график, който е подписал дни след стъпването си в длъжност министър, е ограничил количествата на вземанията от язовирите в цялата страна.

Януари 2020 и януари 2021 ще бъдат различни. Миналата та година имахме 3 критични питейно-битови язовира, сега такъв ще е един. Язовирите "Дяково" и "Студена" бяха празни и "Бобов дол" също щеше да бъде. Говорим за питейно-битовите. Сега яз. "Ястребино" има вода за пиене, яз. "Тича" има за още 2 години и яз. "Студена" и яз. "Дяково" са пълни. Имало е проблем с яз. "Асеновци", който имаше вода за 3 месеца, сега вече е пълен за една година. Само яз. "Камчия" в момента е проблематичен.

Ситуацията с язовирите у нас била "Вода газим, жадни ходим"

Ситуацията с язовирите у нас била "Вода газим, жадни ходим"

За единно управление на всички язовири настоява Нона Караджова

Голям проблем като цяло са язовирите на "Напоителни системи", които би трябвало през зимата да се пълнят, за да има вода през лятото за земеделците. "В края на годината няма как язовирите да бъдат пълни, лошото е, че на много ниски нива масово", посочи Емил Димитров. Не само заради сушата, а заради амортизация на съоръженията и това, че не са поддържани през годините, дори и през зимата тези язовири не могат да се напълнят добре.

На въпрос за следващия туристически сезон и критичните нива на водоемите в областите Бургас и Варна, Емил Димитров призна, че има проблем, но премиерът бил информиран и се работи земеделски язовири с добра вода да бъдат включени в системата за битови нужди.

МОСВ призова да се пести водата в язовирите

МОСВ призова да се пести водата в язовирите

Тази година нивото е започнало да пада едва през август

Срещаме много трудности и съпротива, по която и да е тема, заяви Емил Димитров и не спести недоволството си, че за всичко се търси отговорност от МОСВ, дори и отговорните да се местните власти. Като пример той даде настроенията в Русе.

На въпрос за политическата тема в момента - исканата оставка на правителството, Емил Димитров заяви, че само ще бъде улеснен, ако някой друг направи графика за водоползването за следващата година, но и попита, ако дойде служебно правителство кой точно ще го прави този график. Иначе ако Борисов подаде оставка, тя ще е за цялото правителство. "Ако си тръгваме, си тръгваме в комплект", заяви Емил Димитров - Ревизоро.

Ревизоро недоволен, че го обвиняват за всички проблеми - пестициди, язовири

Ревизоро недоволен, че го обвиняват за всички проблеми - пестициди, язовири

Той поясни, че вода в "Камчия" ще има за около 10-12 месеца