Рибарският бранш трябва да бъде насърчаван и обгрижван. Това заяви пред БНР бившият директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев във връзка с протестите на рибарите.

Недев смята, че агенцията няма визия за управление като европейска институция, която да служи на рибарите, търговците и производителите на риба и всички в сектора.

Припомняме, че рибари излязоха на протест. Те се оплакаха, че агенцията ги проверява ежедневно и се е превърнала в репресивен орган.

Рибари се оплакаха от репресии и излязоха на протест в Бургас

Рибари се оплакаха от репресии и излязоха на протест в Бургас

Настояват и за законови промени

Явор Недев сподели, че е провокиран да изрази становище от протестите на рибарите в Бяла и Бургас. Той посочи, че рибарският бранш произвежда около 1 % от Брутния вътрешен продукт (БВП), като в него са заети около 10 000 души.

По думите на Недев рибарската агенция не е някаква контрачета или сбирщина от жандарми, които да връзват рибарите, да ги бият и да им напишат акт. Тя е контролен орган.

Явор Недев коментира, че експертите трябва да бъдат изпитвани по нормативната уредба всеки месец. Когато съставят акт и отсрещната страна не е доволна, тя може да отнесе възраженията си към съда. В момента обаче нещата не стояли, както трябва.

Междувременно Дарик съобщи, че рибарите ще предприемат поетапно блокиране на морските ни пристанища. Това ще случи, ако директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Валентин Вълканов не бъде освободен от длъжност. В Бургас се проведе поредна среща на браншовиците с представители на агенцията и земеделското министерство.

Затварянето на пристанищата ще започне след празниците. Първо ще бъде затворен варненският порт.