Циганска сватба провали финала на Балканския фестивал за фолклорно изкуство. Фестът се организира от Община Карнобат за втора година с пари от спечелен проект на ЕС, но бе провален днес заради организирането на циганска сватба от собственика на хотел „Парк“, пише Флагман.

„Срамът пред нашите гости от всички балкански държави е неописуем, не знаем какво ще разкажат те, когато се приберат в родните си места. Последният етап от европроекта трябваше да покаже устойчивост и той бе изцяло финансиран със средства на Общината. Така за големия международен празник бяхме поканили жителите на града и околните села, за да се порадват на различни фолклорни ритми – на различни държави, бяхме разпределили сцените из целия парк, но празник не се състоя, защото това бе невъзможно“, цитират писмо до редакцията от бургаската медия.

По обяд, когато Карнобатският район, определен за европроекта, трябвало да се оглася от балкански ритми, се оказало, че ромите надули маанетата с мощни тонколони. Да се организират предварително уговорените обучения по балканска музика наоколо било невъзможно, тъй като районът гърмял от циганската сватба почти до центъра на града.

Хотел – ресторантът „Парк“ се намира в самото сърце на парка на Карнобат, но мощността на уредбата кънтяла из целия град, пише регионалното издание. Предвидените прояви от 12 до 17 ч., свързани с Балканския фестивал били напълно провалени.

Организаторите многократно молели собственика Гани Атанасов да намали децибелите, още повече, че бил предупреден отдавна за предстоящото културно мероприятие, а в хотела му били настанени и участници във фестивала.

Миналата година Атанасов се държал по същия начин - пак имало звучна циганска сватба, но тогава проявите били в центъра на града, а шумотевицата от маанетата се отразила само на гостите от Фестивала в собствения му хотел.

Проверка на Флагман.БГ установи, че от РУП-Карнобат са направили забележка за шума и той бил преустановен в 17:10 ч. Времето за фестивала обаче вече били изтекло.