"Електрозахранването е възстановено в повечето точки, засеганати от бурята, като на много места се ползват временни трасета". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред медии в Бургас, цитиран от Пресцентъра на своето министерство.

По думите му големите поражения са по 110-киловолтовата мрежа, като от бурята са съборени 12 електрически стълба.

"Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около два месеца. Изискал съм още утре да ни бъде представен график и заедно с кризисния щаб да намерим вариант за по-бързо решение", допълни Христов.

Според него проблемът е сериозен и не може да се разчита на алтернативните трасета, предвид наближаването на отоплителния сезон. "Екипите показаха способност бързо да се организират, през нощта бяхме във връзка с кризисния център на EVN, за което им благодаря, както и на кмета на Бургас г-н Николов и областния управител г-жа Нейкова", каза още министърът.

Заедно с тях той посети рибно тържище в Бургас, чиято продукция е била застрашена заради прекъсването на тока в резултат на бурята. "Температурата за замразените продукти беше критична. В момента електрозахранването е възстановено. Поради тази причина искам да изкажа благодарност в лицето на държавата - министъра на енергетиката Росен Христов, кмета Димитър Николов и областният управител проф. Мария Нейкова за намесата и бързата им реакция. В залите има продукция за общо около 5 млн. лева", е казал собственикът на борсата Ивайло Русинов.

Припомняме, че силна буря порази Бургас и районите на Поморие и Айтос. Най-тежко беше положението в Поморие. Електроподаването бе спряно за дълго, но в малките часове на повечето места е било възстановено. Сериозни щети има в Бургас, Карнобат, Несебър, Черноморец.

В останалите общини положението е по-спокойно, въпреки че има паднали дървета и на изолирани по-малки населени места електричеството е било прекъснато.

Десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено бе и за паднал зад борда ветроходец. Организирана е веднага спасителна акция от Спасителния кризисен център-Варна. Катер "Спасител-2", позициониран в Бургас, се е отправил на мястото на инцидента, но хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек. Той е добре.

Трима рибари от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били известно време застрашени от силните пориви на вятъра, но са били извадени на брега в добро състояние.

Над 130 сигнала са били подадени на тел. 112 вчера. "До момента сигналите са над 550, пострадали са 131 автомобила. Повече от 400 дървета са изцяло изкоренени. Най-тежко е положението в няколко детски градини", съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от Би Ти Ви. По думите му точно преди 10 години на същата дата е имало такава буря.

 

Разчистват щетите след бурята в Бургаско, пуснаха тока в Поморие и в Сарафово
Обновена

Разчистват щетите след бурята в Бургаско, пуснаха тока в Поморие и в Сарафово

Над 30 екипа още работят по отстраняване на проблеми с електрозахранването в Югоизточна България