Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че от 2009 до 2016 г. София има подобрения по всички показатели за замърсяване на въздуха, като по някои от тях подобрението е повече отколкото в Брюксел и Милано.

"Нашата програма, която наричаме "100 мерки", защото тя надхвърля този брой, е много конкретна, няма позната мярка в европейски град, която да не е заложена и по която да не работим", коментира тя пред БНТ.

Фандъкова добави, че вече има конкретна програма по отношение на битовото отопление и готови проекти, с които ще кандидатстваме по Програмата за околна среда. "Подобрение - било то чрез отопление с екопелети или с продължаване на газификацията на домакинствата. Миналата година подменихме инсталациите на 22 детски градини и училища с възобновяеми източници, но най-трудно е с отделните домакинства. Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те отделят и по-малко топлина", обясни тя.

Всеки в София може да се включи в делото за мръсния въздух

Всеки в София може да се включи в делото за мръсния въздух

Срокът е до 1 октомври

Миналата година са предоставени безвъзмездно на 30 домакинства печки с екопелети, правят и пилотен проект с филтри, резултатите предстои да се видят тази година, допълни Фандъкова.

Кметът обясни, че два дни по-рано от Столична община знаят прогнозата за качеството на въздуха и с тази цел са въвели допълнителни мерки, част от които е зеленият билет, за да се ограничи движението на автомобилите, които замърсяват града.

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

Предлагат затваряне на "Синя зона" при замърсяване на въздуха в София

Фандъкова коментира големите ремонти по столични улици и булеварди, "вече сме на финала по повечето обекти, движението по бул. "България" в отсечката между булевардите "Гешов" и "Гоце Делчев" вече е пуснато. Бул. "Васил Левски" ще бъде пуснат в навечерието на новата учебна година, също така бул. "Арсеналски" и ул. "Цар Симеон". Преди дни пуснахме движението по ул. "Каменоделска", до края на месеца работата по булевардите "Монте Видео" и "Пенчо Славейков" трябва да приключи", допълни тя.

Около всички столични училища се извършва освежаване на пешеходните пътеки, подмяна на знаци, ремонт на улиците. За проблема с велоалеите в София и недоволството от шофьорите, Фандъкова коментира, че е издала указание навсякъде, където има възможност, да се правят велоалеи и теоретично всеки подкрепя велоалеите.

Фандъкова: Големите ремонти започват

Фандъкова: Големите ремонти започват

Ремонтите влизат и в кварталите

В центъра на града има тесни улици, сериозен трафик и трябва да се търси баланс, защото най-добре е велоалеите да са на платното, но трябват ограничения и обезопасяване, обясни Фандъкова.

Фандъкова обясни и за изсечени дървета по време на ремонта на пл. "Славейков", нарушения е имало и тя е поискала най-високи санкции от фирмата изпълнител. Политика на общината е всяка година в София да се засаждат 2000 нови дървета.

Спаси София питат Фандъкова за знакови ремонти на Трейс груп  в столицата

Спаси София питат Фандъкова за знакови ремонти на Трейс груп в столицата

Прословутата магистрала Тракия между Чирпан и Стара Загора също е тяхно дело, допълват те