Столичната община осигурява над 30 места за събиране на излезли от употреба гуми като мярка срещу мръсния въздух в столицата, съобщава БНТ.

Старите гуми ще бъдат рециклирани.

През 2018 г. от подобни площадки са били събрани над 12 500 гуми, а през тази година са събрани повече от 10 500. Гумите могат да се оставят на местата денонощно, а Районният инспекторат трябва да се ангажира с извозването им.

МОСВ плаши с до 5000 лв. глоба за горене на стари гуми

МОСВ плаши с до 5000 лв. глоба за горене на стари гуми

До 1000 лв. пък е санкцията за изхвърлянето им на непозволени места

Татяна Асенова от Столичния инспекторат посочи, че в сезона на смяна на гумите - обикновено през пролетта и есента, гражданите могат да ги оставят в пунктовете за смяна на гуми, в автосервизи, както и в три лицензирани площадки. Въпросните адреси могат да бъдат намерени на страницата на Столичния инспекторат и на страницата на Столичната община.

От Столичния подчертават, че такива места са били открити още през 2017 г. До момента от там не е било установено товарене на гуми в бусове и каруци за горене. Те уточняват, че пунктовете не са място, където автосервизите да изхвърлят събраните гуми и напомнят, че санкцията за нарушение за юридически лица е до 5 000 лева. До момента няма сигнали за подобни нарушения.

Гумите ежедневно се извозват до депо "Враждебна", откъдето лицензирана фирма ги транспортира за рециклиране.