Спасете Централната баня в София, преди да е рухнала. За това призоваха кмета на София Йорданка Фандъкова от партия МИР.

Те припомнят, че през 2008 г. Cтoличният oбщинcĸи cъвeт е решил да предостави нa ĸoнцecия "Цeнтpaлнa минepaлнa бaня - вoдoлeчeбeн и ЅРА цeнтъp" - Coфия, но след многократни промени в процедурата нито един потенциален инвеститор не е кандидатствал за обекта. Според МИР причината е, че поисканата сума е била твърде неизгодна за кандидатите.

От партията посочват, че Столичната община е предложила и останалата част от Централната баня в София да стане музей именно заради липсата на инвеститори, които да превърнат сградата във вoдoлeчeбeн цeнтъp. Твърдението е, че Банята няма необходимия дебит.

Софиянци по халати си поискаха минералната баня

Софиянци по халати си поискаха минералната баня

Флашмобът се проведе в сградата на банята, където сега се помещава Музея на София

За нас е странно как между 2008 г. и 2018 г. година дебитът на Банята се оказва различен като възможности, недоумяват от МИР.

Експертите на партията предлагат работна група от всички политически сили в СОС и представители на неправителствения сектор да проучат вариантите за спасението на Централната минерална баня, включително да разгледат икономическите параметри за бъдеща концесия съгласно пазара.

От партията посочват, че дебитът на Банята е 12 литра в секунда или 43 200 литра на час, което е напълно достатъчно за функционирането на водолечебен център през деня.

ГЕРБ ще превърнат Банята на София в музей на абсурда според столичните социалисти

ГЕРБ ще превърнат Банята на София в музей на абсурда според столичните социалисти

БСП иска обществено допитване до столичани по въпроса

След като комисията излезе с доклад, е важно Столичната община да вземе бързо решение, преди един от символите на София да бъде разрушен окончателно, категорични са те и допълват, че модерните европейски градове предлагат архитектурни решения, които съчетават традицията с нови арт пространства за концерти, моноспектакли, изложби и др.

Партия МИР смята, че ще се спестят средства, ако решението е бързо, и ще бъде срамно и много скъпо, ако се наложи скоро да търсим средства за изцяло рухнала сграда, заключи председателят Симеон Славчев.

Проект предлага разширяване и обновяване на Музея за история на София

Проект предлага разширяване и обновяване на Музея за история на София

В музея може да се направят зали за театър, кино, изложби, музика