Горещи страсти преди заседанието на Столичния общински съвет за лифтовете на Витоша.

Групата на ИТН имат очаквания от днешните две извънредни заседания на СОС. Преди заседанието на общинарите Пламен Данаилов поиска оставки и решения. Проблемът е сериозен и от преди 2007, каза той за казуса с лифта на Витоша. Според него приватизационният договор е неизгоден за общината и съзря безхаберие от почти 18 години. ИТН очакват правния анализ на заместник-кмета по правни въпроси на СО и както и да чуят какви мерки ще се предприемат, за да заработи лифта. Извънредното заседание е правилно, категоричен бе Данаилов.

По темата за реорганизацията на движението в София общинският съветник припомни, че кметът е поел ангажимента да работи в интерес на хората. Освен това решението било незаконно. Данаилов поиска оставката на заместник-кмета по транспорта. Той е притеснен още, че тази година ще бъде нулева за Столична община откъм инвестиции.

Действия не виждаме, оплакаха се и от ГЕРБ-СДС. Подадохме сламки какво трябва да се направи, каза Антон Хекимян, който вижда от страна на кмета Васил Терзиев приказки, думи и нищо повече. Чий интереси защитава кметът Терзиев, попита бившият журналист и сега общински съветник. Трябвало да се види какъв договор е подписан, по думите му.

Според Прошко Прошков не е новина, че общината не си върши работата. Групата на герберите са притеснени от интервюто на столичния градоначалник. Поведението на кмета било неясно, по думите му. За проблема с лифтовете на Витоша Прошков увери, че договорът предвижда защитни клаузи и има основание да се предявяват претенции заради неизпълнение на договора.

Прошков посъветва управляващите в София да повикат за съвет Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, но не публично. Те щели да им дадат добри съвети. Трябва да защитаваме интереса ни, категоричен бе съветникът.

Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, искат в СОС

Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, искат в СОС

СОС заседава извънредно заради Симеоновския лифт и реорганизацията на движението в центъра

Много неща ще станат известни, подчерта Борис Бонев от ПП-ДБ-СС. Борисов и Фандъкова ги е страх и не искат да носят отговорност, според него. ГЕРБ искали да вкарат СО в тежък юридически казус. Те са направили такъв договор, който не защитава интереса на София и гражданите на София, подчерта Бонев, определяйки го като постен.

Витоша е превърната в руини и купчина желязо, според ПП-ДБ-СС. Не е ясно дали Столична община може да предяви претенции по договора. У нас няма и съвместителство между развитие на ски туризма и природата.

Иван Таков от БСП видя предизборна драма. Витоша е парк, Витоша трябва да се ползва целогодишно от всички софиянци, категоричен бе той. Таков си пожела децата от столичните училища да ходят там безплатно да карат ски. Трябва да имаме достъп до планината, настоя съветникът. И той ще търси решение на казуса. Не може милион и половина софиянци да са заложници на дребни интереси, категоричен бе Таков.

Припомняме, че миналата седмица изненадващо бе обявено спирането на Симеоновския лифт на Витоша - последния работещ такъв, след като това се случи и с Княжевския и Драгалевския лифт

Васил Терзиев си поставя за цел в един мандат да реши проблемите на Витоша

Васил Терзиев си поставя за цел в един мандат да реши проблемите на Витоша

По думите му 29 октомври е своеобразен референдум за природния парк

Кметът Терзиев вече обяви, че е готов да издаде нова заповед за премахването на съоръженията и така фирмата концесионер "Витоша ски" да бъде принудена да демонтира неработещите си лифтове. Идеята е така Столична община да има възможност да построи нови модерни съоръжения на мястото на старите.

Днес кметът Васил Терзиев заяви, че е убеден, че ще се намери решение на казуса с лифта. Той предлага да се създаде работна група в СОС по темата. Казусът е изключително сложен, има много замесени, поясни градоначалникът.

От "Витоша ски" макар и няколко дни след спирането на лифта, обявиха букет от причини, заради които лифтът не може да бъде пуснат след регулярната профилактика след зимния сезон - от остаряло и амортизирано съоръжение през застрояване под и около линията на лифта до липсата на актуализиран план за управление на ПП "Витоша".

С последваща позиция от "Витоша ски" обясниха и невъзможността Княжевският лифт да бъде възстановен

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на „Витоша ски“

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на „Витоша ски“

Следва държавата да осигури нормативна среда, която напълно позволява модернизацията