За пореден път е издадена заповед за ремонт на стария лифт "Княжево - Копитото", която е незаконна и ние ще я обжалваме пред българския съд, се казва в позиция на "Витоша ски" АД.

"Това го правим не от страст към съдебни спорове, а с ясното съзнание, че законите са над всичко. Надяваме се здравият разум да надделее и всички да се обединим за решаване на проблемите, а не да прехвърляме проблема от една институция на друга, защото това не е в интерес на хората, допълват от дружеството.

От "Витоша ски" посочват още, че след извършена експертна оценка Столична община също е достигнала до извода, че кабинковата въжена линия "Княжево - Копитото" не може да бъде възстановена с ремонт. От дружеството изтъкват, че лифтът трябва да бъде изграден отново - с нови станции, фундаменти и стълбове. В позицията се отбелязва, че настоящите съоръжения са морално остарели и амортизирани и дори след ремонт те няма да бъдат безопасни. От "Витоша ски" подчертават, че имат готовност веднага да започнат подмяната им, стига да имат законовата възможност за това. "На всички вече е ясно, че действащият Закон за горите създава тази невъзможност", заявяват от дружеството.

"Призоваваме кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет ясно и точно да формулираме законовите пречки и съвместно да апелираме към законодателната власт за спешни промени, за да можем да имаме лесен, модерен и безопасен транспортен достъп до най-обичаната от столичани планина Витоша. Тезата, че ние можем, но не искаме да извършим подмяната на съоръженията, е несъстоятелна", се казва още в позицията.

Искаме ли работещ Княжевски лифт, пита главният архитект

Искаме ли работещ Княжевски лифт, пита главният архитект

Здравко Здравков не вижда желание да бъде възстановен лифтът от страна на собственика

Припомняме, че през декември 2020 година Столичната община поиска Княжевският и Драгалевският лифт да възстановят работа.

През януари 2021 г. се проведе среща между институциите на местно и национално ниво, на която беше решено, че лифтът може да бъде възстановен в старото си трасе.

Експерти са направили анализи и са докладвали, че трасето може да бъде възстановено върху съществуващите фундаменти.

Становището на РИОСВ е, че не е нужна промяна в плана за управление на Витоша.

"Витоша ски" също настояха процедурата по реконструкция на ски съоръженията в Природен парк "Витоша" да започне възможно най-скоро.

По-късно стана ясно, че е одобрено задание за изработване на специализиран устройствен план от РИОСВ. Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази задоволство, че е направена поредна стъпка към реализацията на проекта за възстановяване на Княжевския лифт.

Подмяна само на половината трасе от Драгалевския лифт

Подмяна само на половината трасе от Драгалевския лифт

Възможно да се намери вариант, в който да подменим цялото съоръжение

В края на същия месец от дружеството обявиха, че процедурата на Столичната община Княжевския лифт е незаконна. Те посочват, че едва на 25 януари са получили пълната кореспонденция между Столичната община, екоинспекцията в София и Изпълнителната агенция по горите за плана за реконструкция на въжената линия. По тази причина досега не са можели да разберат какво точно са се споразумели институциите на 8 януари. След като обаче вече знаят, от "Витоша ски" са категорични, че предписаната процедура е незаконна

Ски школите предлагат промяна в плана за управление на Витоша

Ски школите предлагат промяна в плана за управление на Витоша

Очакват след него "Витоша ски" да удържат на думата си