Румъния е една от страните, към която може да потеглят софийските бали с боклук, каза в интервю за БНР заместник -министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Според него това е последният вариант, до който ще прибегне правителството, след като се изчерпят възможностите в страната.

В края на юли изтече срокът, в който 600 000 т. бали можеха да останат на площадките в Кремиковци и Гара Искър. До края на септември те трябва да бъдат преместени в противне случай Европейската комисия ще наложи глоба на страната ни.

Ангажимент по решаването на този проблем имат Столичната община и правителството.

Общината вече е избрала фирмата, която да извози балите и е осигурила финансирането. От екоминистерството пък вече са изготвили анализ за възможностите за депониране на балите в депа в страната, обясни зам.-министър Чавдар Георгиев.

"Всички възможности, които нашите експерти са считали, че съответстват на изискванията на българското законодателство, респективно на европейското, са направени и са предоставени. Въпрос е на практически мерки да се пристъпи към някой вариант".

Чавдар Георгиев допълни, че ако това се окаже невъзможно, ще се търсят и варианти балите да бъдат извозени в чужбина: "Има възможности, подчертавам, потенциални, евентуално и в Румъния, но като че ли най-близък реален вариант е една от дунавските страни".

До края на септември ще бъдат предприети конкретни действия за решаване на проблема, обясни Чавдар Георгиев и допълни категорично, че до санкции за България няма да се стигне.

В момента в страната има 27 сметища, които се разглеждат, посочи още Чавдар Георгиев. Той не уточни обаче колко и кои от тях действително имат възможност да поемат огромното количество боклук на столицата.