Спасиха двама загубили се туристи на Витоша, съобщават от Планинската спасителна служба.

На 12 юни по обяд въпреки метеорологичните прогнози мъж и жена тръгнали от х. "Еделвайс" в посока х. "Алеко". Поради влошаване на времето обаче двамата решили да пресекат на пряко от горна станция на Конярника към Капакливец и от "Алеко" да се приберат с автобус до София.

Не след дълго двамата се изгубили в района на Горно плато и в продължение на около 4 часа се лутали в района, без да открият път в гъстата растителност. След многократни молби на жената да се обадят и да поискат помощ, мъжът се съгласил и около 20.30 часа тя подала сигнал на тел. 112.

Дежурният планински спасител в база "Алеко" незабавно тръгнал с високо проходим автомобил към мястото и в 21:00 часа открил жената в района на вр. Капакливец. Тя била премръзнала, но в сравнително добро състояние и обяснила, че нейния спътник е изостанал и се намира в трудно проходими хвойни. Съобщила също, че той е с белодробни проблеми и прекаран лек инсулт.

Новата мода: През нощта в планината и почти необлечени

Новата мода: През нощта в планината и почти необлечени

4 инцидента с нощно изкачване на Витоша само за седмица и борбата на ПСС с "новата мода"

След бърза оценка на ситуацията спасителят извикал на помощ служител от х. "Алеко" и поискал съдействие от отряда на ПСС - София, като задължително изискал присъствие на лекар планински спасител. След като оставил жената в отоплената кола, заедно със служителя от хижата тръгнал да търси мъжа. Открил го премръзнал и мокър, напълно изтощен и неспособен да се движи.

След като преценил, че пострадалият е изпаднал в хипотермия, взел мерки за затопляне и подаване на кислород, като се стремял непрекъснато да го държи буден. След пристигането на групата от седем доброволни и щатни планински спасители, между които и двама лекари, започнал незабавен транспорт с планинска количка по тежък терен, заблатен от падналия сериозен дъжд, през непроходими хвойни и високи треви.

В 23.30 часа пострадалият бил откаран в база "Алеко" и предаден - затоплен и в стабилно състояние, на очакващата го линейка на Спешна помощ.

Въпреки че имат планинска застраховка, пострадалите не са били подготвени с адекватна за високата планина екипировка, сериозно са подценили метеорологичните условия и са надценили собствените си възможности и здравословно състояние, посочват от ПСС.